將軍澳討論區(23)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
我嗰度分兩細座 我嗰邊4 個單位有3 個計埋我個單位都係電子鎖 我同隔離裝埋電子防盜眼
有無人留意到有條友着住黑色羽絨
每日dup低頭
喺將軍澳站四個商場遊蕩到凌晨
我點睇?我用緊啦
終極密碼自己set長d咯,
平時都係用指紋。
高質住戶 齊齊裝電子鎖
估唔到一把鎖決定高質低質,其實我自己之前想討論下電子鎖嘅好處壞處,10年前基本上都冇電子鎖,不過我都尊重唔同人不同嘅睇法
而家d新樓保安都好嚴
入lift拍卡先上到樓
閃雜人要入到屋宛去埋你嗰單位撞密碼已經好難
其實係 大門 座頭 lift 都要拍卡

上面話比人撞密碼嗰個都On9 我用左咁耐 一係電話app 一係finger print set 6位數 密碼 撞得來個鎖都響左啦
agree, 而且wifi鎖有通知功能,
萬一畀人開門已經即時app notification 知道。
我覺得o者。
如果新屋換鎖,我會直接換電子鎖。
電子鎖方便d,多種唔同開鎖分法
傳統鎖構造精密d同平d,缺點就點都要用鎖匙

講真住屋苑都唔會咁易,有賊突破到座頭入到你屋啦未去到分高低之分
啲公園仔扣晒分
唔知你地屋企咩情況
不過今時今日爆入我間屋真係唔知有咩可以偷
想搬電視機定洗衣機
個景全TKO最靚添啦

將南康城都要企埋一邊
其實最多得兩區先係真上蓋

但好多人唔熟路以為全部都係上蓋
所以好多新一代私樓屋企門口連鐵閘都唔駛安
而家d新樓係唔比安鐵閘 門都唔比換剩係可以換鎖
以前未有咁多電子鎖時D傳統鎖味一樣比人爆開. 安唔安全係睇你住果度既保安而唔係個鎖.
如果你個密碼俾人知道嘅嘢
呢個唔係密碼鎖同電子鎖嘅問題
係你保安意識唔高 揚咗個密碼俾人知
你可能未用過電子鎖,如果密碼只有一個人知道,比較容易控制,密碼鎖係比全家人用,控制起上嚟會比較麻煩,上次去朋友辦公室,佢係用密碼鎖,佢啱啱唔喺度,佢話個密碼俾我聽叫我自己入去,其實呢啲情形應該好多,感覺唔係好踏實,不過可能都係小問題, 99%都係安全,見到有巴打提出密碼鎖個問題,有興趣知道多啲佢嘅好處壞處,例如把鎖冇電點算呀?當然都想知道密碼鎖係咪真係咁好用, 我自己對電子鎖唔係咁負面,但係可能比較注重安全
其實呢家已經可以用app remote set one time pin 比visitor 用完即棄,你係咁注重安全既話更加可以全日mon 住度門幾點比人開過關過,可以set 到每次都彈notification 出黎,開左幾耐等等呢d stat 都有得用app mon 住

冇電既話可以買9V 電activate 番個鎖再換電,壞左底板既可以用實體匙開門

根本你d 理由完全唔成理由
你用過當然知啦,我尊重唔同嘅睇法,我自己覺得我嘅問題係好實質嘅問題,你睇到電子鎖啲生產商就係因為有人提同類問題,所以先有你講吓功能啊
冇電可以用尿袋差 或者用返鎖匙 (如果有帶出街)
通常就冇電佢會有提示
用緊Samsung 電子鎖,佢接近冇電嘅時間會開始有部分function 用唔到,好似指紋開鎖瞬唔到之類,我自己就會換電。
唔會突然間成把鎖停
老實講比上期雍明苑差太多,真係無咩好提
一個未用過電子鎖嘅人笑人用未人用過電子鎖

其他牌子唔知,Samsung 可以set 100組密碼
夠晒俾每位家人同訪客用獨立密碼
駁埋app仲有得set臨時密碼
限時/限星期幾先用得 甚至用完1次就失效

至於冇電,上面就提咗好多方法
我講個獨特啲嘅,Samsung 鎖就嚟冇電嗰時
每次開門就會話replace battery
揼垃圾就死,你一出一入就聽到兩次
呢個提示係好煩,我自己就俾佢煩到未完全冇電嗰時已經換咗
連駁尿袋/9v都機會都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞