將軍澳討論區(23)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
賠訂唔賣咁平
一兩成有咩鑊咪一樣咁供
咪五成囉
明明本身要減價先賣得出, 依家正苦出招,
咪最多唔減/減少啲, 笑死樓上平行時空話加價

【今日二手焦點】業主議幅擴大 個別甚至蝕讓出貨
https://ps.hket.com/article/3186759/
唔係講緊呢1,2日就會升幾10, 1百萬, 講緊疫情穩定後
樓上又話封盤, 又話加價, 你睇唔到咩
我都唔明點解話突然間會升好多
突然間啲人會沖出嚟聽日買咩?
啲業主鍾意封咪封
呢兩個禮拜本身都冇人睇樓
唔急賣咪封囉
呢個對業主來講肯定係好消息啦,等如Demand 多咗,啲agent 當然火上加油,而家好消息又有,壞消息又有,考下大家嘅智慧呢,咁易估到個樓價升定跌,就冇人打工啦
原來財爺講啲唔講啲,我哋根據按證公司最新資料,$1,200萬至$1,920萬都可以借按保,最高貸款上限$960萬,換言之$1,300萬物業,按揭成數由最高50%放寬至74%!

全線上升呀咁真係

搞咩
7/F 係咪最低層?
唔做按保嘅一律唔洗諗會放寬,波叔擺明要幫上車/換樓客
本身想借多啲點解唔做按保?
按揭保險保費都唔平,隨時要比10幾萬保費
如果你可以比一半樓價做首期,都唔志在果十幾萬啦
多啲cash flow何樂而不為
個保費當攤開30年供,其實唔貴喎
一來唔想咁高槓桿,二來始終係要俾錢,百分比來講唔算平,買樓唔係一定賺錢,每個人嘅風險意識都唔同
九成按揭其實變負資產嘅機會高好多,不過唔知你見過負資產未?樓價跌一成,就係負資產
唔知大家有冇玩開美股,美股贏咗10幾年,個個都覺得長遠一定升,不過今年就唔同,如果你哋走去財經台睇睇,個個都嗌晒救命,投資同買樓一樣,可升可跌
有啲巴打玩納指三倍槓桿,今年就已經輸咗一半
風險管理好重要,投資嘅嘢輸得起只好玩
你買樓思維錯,因為買樓就係高槓桿先最著數。
呢個世界冇嘢係一定啱一定錯,每一件事都有好處壞處,但係我覺得你唔着重喺風險管理,如果你返返去2000年,好多人都係因為高槓桿炒樓,破咗產
越高槓桿,可以贏得越多,亦都可以輸得越多
算,廢事教精你,教精你 我又無著數ge

2000年,係因為一人可以N間樓,宜家呢?
你咁嘅心態已經唔得啦,我同你講叫你多方位去考慮,你又覺得教精咗人,全世界最叻係你呀😅
美國預計今年加息兩釐半至三釐,香港會唔會加息呀?有冇諗過?兩公婆抓住兩層樓,加兩三利息對佢有乜影響啊?曾樓係咪只升不跌?我就唔會覺得自己好叻,不過政府時時都宣傳,還得到至好借,我只係講世事無絕對,什麼事情都有好處壞處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞