將軍澳討論區(23)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
屌你啦,我回應左你果句 2000年按揭爆煲,你自己柒左就扮睇唔到。
咁一定有好有壞架啦,買有風險,唔買都有風險。

>兩公婆抓住兩層樓
點解你突然講兩層樓?
就算兩層樓,根據宜家的壓測,人地供到已經OK啦,有咩問題?

量力而為永遠都係正確。
我已經答咗你啦,咁冇文化,而家啲人咪個個鍾意高槓桿囉,老公又買一層樓,老婆又買一層樓,贏咗10幾年,以為啲樓永遠都只升不跌,凡事都可以從唔同方面去睇呀,唔好以為自己叻晒,做人謙虛啲永遠都有好處
好多人連條底褲都攞埋出嚟去買樓,做高槓桿,如果樓市逆轉,你話點?
補多句先,同你響度嘈係無用,我唔知你買過樓未啦。
自己決定,自己負責,講完。
咁咪係囉,我其實講就係希望量力而為囉,唔好下下去到咁盡
明白ge,量力而為係o岩ge。
你講的風險係有ge。
自己決定,自己負責
我同意要多角度考慮,買樓唔係必贏。不過我唔同意美國今年會加 2.5-3%息,個人認為1.5% 已經幾盡下。

如果今年已經要加3% 息,想像唔到美股同埋美債會爆成點
加1%, 美帝利息支出多700b
For reference, 美帝軍費支出1年720b

加3%? 美帝還到先講
連登房屋台永遠只能睇好,借到盡上會做贏家
我自己唔睇淡樓市,尤其是買樓自住
其實幾時買你都要預佢跌15%時承受到,不過房台一講風險就比人屌架啦

借盡搏盡實得既,贏得多輸得大
有無巴打評論新都城
一 二 三期邊個好啲
target三房
新都城睇過年幾前
好殘舊
買將軍澳或康城好啲
我住開果頭,唔介意
反而康城買得起既三房唔近地鐵站,同埋生活成本較貴
所以未考慮

但都想了解下峻瀅係咪真係咁隔涉
有車ok
唔殘就唔係依個價喇
本身做金融行業返中環,研究咗一輪覺得將軍澳呢區都唔錯,計過數最多買到800萬頭既單位,幾個大屋苑(將軍澳中心,維景灣畔依啲)兩房都有啲out of budget,啱budget既得好少盤揀
應該儲多啲錢遲啲買,定睇返其他區算?
將軍澳三寶應該都仲有800頭兩房

不過疫情咁嚴峻 好多業主情願封盤 懶得接AA打嚟幫買家劈價
同你一樣番中環
住將軍澳 番工方便 居民質素幾好
投資自主一流
8m 兩房 Tko 應該得將中將廣
維景好難有8m
唔好等啦 放寬按揭後一定推價上
親佢現家疾情 睇吓有冇得講d價
唔係一無事 你要高追
儲一年錢有可能升幅都追唔上
三寶 將中 君傲 將廣
之前都有巴打搵緊君傲7百尾 8百頭兩房
自己計過如果下年再買,應該可以上到8.5-9m呢個range,咁就多啲選擇

現時最鐘意維景500呎兩房,不過質素好少少都開價9m左右,冇乜減價成交
我都係
雖然唔樂觀
其實我可以借到900萬
但咁高槓桿我有啲淆
不過君傲好少盤
想問將軍澳消費係咪都偏貴
新按保下 君傲10m 3房好似幾抵玩@@
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞