將軍澳討論區(23)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
供住當儲錢 升就係
而家跌小小
加息
玩樓再要比多400,000印花稅
都幾貴
九東屯元天
自己一個住既話好難減
早$20 午$50 晚$60

咁計一個月最少已經$3900
你間唔中一兩餐好少少已經要$5000
老老實實, 你最少要儲多一球首期先好諗私樓,
你依家份料只係夠買補左地價嗰啲居屋
打下波 游下水 可以比小朋友做下運動就夠了
彩明唔駛諗, 法團管理費嗰單野有排攪
你上邊呢個支出 係佢自己一個人住
轉AA啦, 大把8M內

你講嗰3個都係屋邨入面
其實好撚癲
我記得2020年年中384仲係七球即走
真心我覺得如果你係諗住一年後先買樓
不如攞你嗰份首期嘅一半去買中電領展
只要你返到家鄉放 穩賺四里息一年
384哩隻則擘多佢10%就差唔多成交價,但真係細咗少少
都近20k尺…..都幾貴
40X都好細 又飛機則
同size 將廣好用好多
今日習近平先話要防疫為重

而香港咁既情況你預要搞多幾個月先清到零,其間一手樓都唔敢出,業主等唔到自然平放,我睇就短期2、3個月仲有得跌,下半年平靜番,堆新盤出番先有起息
咪玩啦一年後返唔到家鄉咁咪要焗住蝕放 唔係就扎住d 貨唔敢放
呢d 收息股仲好大機會賺息蝕價
睇下邊度有高息定期做好過啦
呢兩隻股票20年你都未輸過,有四厘息,我自己就樂觀,如果連呢兩隻股票都唔敢投資嘅話,你應該唔適合投資股票,呢兩隻股票屬於比較低波幅,比較穩定㗎
當然長遠睇股票會增值會升 但係都要睇投資horizon
太短好難預測佢波動
如果係預左一年後拎出黎 咁短年期冇人包升架喎
extreme d 講 如果真係美國打仗 股票跌到仆街咁點先
吹淡風入手機會又出現,有心買今次真係要好好把握
同意,睇漏咗,投資股票冇可能估計到幾時賺,呢兩隻股票我自己擺咗十幾年
雖然風險有限,不過冇可能估計到一年後會點,根據2020年股災,呢兩隻股票都跌咗兩成
將南邊陲,行去地鐵站太遠,如果差不多價買同系parkside 好過
咁你依家賣咗樓住邊
Capri 同alto 咪同monterey差唔多遠
將中將廣都有游泳池,各自有三個羽毛球場
兩邊都多人爭唔使分我自己覺得將廣會所靚啲有格調啲,但佢好似分開咗兩邊
不過好似將中會所大好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞