將軍澳討論區(23)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
細個住真寶琳 —>寶琳邨
不過你問我,我求實際 同 方便
我就真係會考慮新都城多過其他
特別係d管理費,將南真係嚇親人
新都一期 6百中尾有
新都城係將軍澳最藍籌屋苑
認真,我覺得新都城代表將軍澳 > 康城果堆樓
我以前住緊果陣,將軍澳站一帶只係一片海
要大兩房就富麗
五門歸心有420同3xx差好遠
要上蓋就新都城
其實有得簡
我驚啲後生分太細唔知邊度係寶琳站
其實我唔係住寶林村
d人真係以為寶琳站得寶林邨
你喜歡啦
未來樓價反映一切
每人都有自己睇法
其實都係某幾個user 罵戰多,但唔好一碌尻打一船人 記得有個會員叫「全部唔計」成日叫寶坑將嘅人做condom 賤蓄,難撚聽到
最好齊齊升啦 我覺得係命運共同體
新都城倒不如揀坑口
寶林始終尾站同埋比公屋全包圍
坑口都有私樓群加天橋連住
感覺方便過新都城
以前新都城會所成日見到鍾嘉欣
如果講自住同性價比,一定係寶琳
坑口本來係多ust nds租客,所以整體上坑口貴過寶琳
可以試下比較寶林三寶同坑口新寶城
另外尾站先好,有得坐返工

比公屋包圍?
ching係咪講緊新都城比英明苑欣明苑同茵怡花園居居?
其實只要唔係好似何文田皓畋咁騎呢兩個私樓群夾左一棟公屋都無咩野
如果用呢個邏輯,將中/將廣/君傲灣咪又係比尚德唐明苑廣明苑寶盈花園夾住,咪又係比兒登仔吹棒
藍籌屋苑又唔係講緊貴唔貴新唔新
講緊成交量對該區有無代表性
不過我覺得康城群遲早都會納入藍籌盤
但可能獨立於將南囉
感覺上坑口比寶林多幾個私樓屋苑
個人排名係蔚藍 新寶 東港 海悅 南豐

南豐啲內籠用料冇其他好
感覺仲殘過寶林三寶
我覺得將成個將軍澳用地鐵站分成個區
都真係幾鮮明 有啲似大西北啲人用輕鐵站分
未有私樓群既年代就真係會用屋村分
翠林/寶林/景林/厚德/尚德/明德
你問一個80-2000年代初既將軍澳居民住邊
佢地大多數咁答
真係去到2000尾先多人講將中將廣
到宜家近十年先會講將南,讀書時天晉都係岩岩打樁
東港城有則王,宜家唔知仲有無人鐘意啦
算啦,人地住緊將軍澳時佢可能精蟲都未係
兒登仔吹棒既野,通常無運行
好正常

地鐵站騎劫左個地名時有發生
荔枝角/九龍灣/牛頭角都唔太對原本個位

將軍澳站搞到住寶坑嘅人被逐出將軍澳
20年前清水灣半島仲標籤為將軍澳海景豪宅
有啲唔同
例如你同人講住西營盤站/西營盤
你好難大概一聽到就大約知果個人住係西營盤邊到
可能都要講下街名/近咩代表建築物例如學校咁先知邊度

同一個區新市鎮比左一條鐵路線貫穿
就只係得舊馬鐵線同將軍澳線
其他都唔算係,元朗天水圍屯門都唔可以講話同一區
所以當地人用輕鐵站講佢地住邊多
清水灣半島環境真心正,不過交通真係
無記錯
清水灣半島 維景灣畔呎價曾經係將軍澳最貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞