將軍澳討論區(23)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
同意
基本上康城都係靠商場落成同條新橋
而家兩個因素factor in哂
好大機會已經升完,長遠只會平穩或者慢升
因為地理位置差係佢永遠唔會改變到嘅死症
新都城同康城比較唯一缺點係舊
住落就肯定好住過康城
啲人話康城遲啲會再加密班次,到時坑口寶琳嗰邊會變condom?
唔難租,四千頭
個人覺得康城個商場唔夠將中將廣果邊d商場實用🧐不過可能遲d配套會再好d既🧐
你拎香港依個廢老同巴菲特做對比 香港廢老係講股巿,巴菲特係講更宏觀既野。美國佬唔印錢,你香港啲資產食哂屎啦。全世界都屌9美國佬印錢係因為大部分都係窮人,有錢人係非常樂見美帝keep住印錢。

你既感覺真係好撚好笑,我既感覺就你都係入世未深,好自大。

我幾時講過加息會令樓價跌? 我就好支持印錢既,更何況你狂加息,我都係會一樣買資產,買股票,未撚驚過。
都係生意佬,同你講金啫,你估同你講真心話咩。拾人牙慧,唔洗吹奏到巴菲特係偉人咁
2+1不變既話, 加幾多都係輸
1+1係都市傳說, 唔好再FF
冇難度, 中高層都有放盤
我記得之前有巴打post過人口數目
康城得幾萬人,而寶坑幾十萬人,講真二加一都已對寶坑好唔公平

btw 唔計返放工時間,好多時候都係吉車入康城
康城下邊佛堂州會有發展,但唔知等幾多年,無理由起條橋 for 康城 only
最少廿年
至少10年,佛堂洲填緊海
但政府重心係北面同明日大嶼,自己諗下會搞成點
咪又係公屋圍城,康城嗰種純私樓發展模式已成絕唱
啱啱睇今日財經新聞,上個週末嘅成交,大部份都要減價,可能而家都係差唔多谷底,唔怕疫情,買家都可以搵吓有冇筍盤?上次林鄭pan,都係要半年後見底先回升
咁計返條數,8月先係見底
可能起豪宅呢
如果乜嘢都估到㗎,呢個世界就天下太平啦
呢啲嘢冇答案㗎,自己考慮囉
30一定有啦
以前康城澳南未發展 成個將軍澳都有50萬人 個陣寶坑講緊係市中心個時
康城憑咩?最多比你幾萬人口
成日講到自己會揸車咁有貨,留返d班次比貧窮既”寶林””坑口”人啦
2+1 全日 13期入哂就多數係
1+1 相信就唔會有可能
2016 census 西頁區得46 萬人
坑口加清半8 萬,寶琳11 萬

但係據另一位師兄講,康城澳南未發展前(姐係2016年前?),tko 已經有五十萬人了
係咪犀利先

Btw 2016 年去到緻藍天,康城加峻瀅有30000人(10000伙)
去到今年康城峻瀅海茵已入伙會去到23000 伙
會有幾多人呢
就憑港鐵出咗通告幾年內會加班次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞