[漫] 龍珠-超 Dragon Ball Super 集中討論 (9)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike

借下人哋圖

變超西係要由冇情緒變有情緒去Trigger大量 S細胞
S細胞多寡係天生+後天平日情緒有幾平靜而定
所以悟空同布羅連平日呢啲冇情緒冇腦嘅S世胞會儲得最多
悟天嗰啲混血易變
一來係繼承咗悟空比達呢啲多s細胞嘅血脈
二來地球嗰時平安佢哋細個無憂無慮易情緒平靜
三來係混血咗地球人,情緒變化易過同激過純種撒亞人

呢個係超初頭嘅設定集鳥山明自己講
孖妹特別大姐變超西其實唔係好合個設定
呢本嘢係超臨完先出,係最強jump送
出街嗰時孖妹已經輸埋

入面啲資料你解得冇錯,但唔明點解你覺得孖妹唔合設定
其實完全係兜緊孖妹易變而寫

但我想講呢本嘢成本都係鳩噏,無啦啦話咩拿迪斯細個係上級戰士
最好笑係嗰期Dokkan咁啱出拿迪斯,係下級戰士Cat
孖妹細嗰個似布羅利
話佢情緒變動大所以易變都仲跟到個設定
大嗰個,其實完全冇原因話變就變
都係嗰句
個case其實同悟天同細杜
悟天細杜變到,八婆變到好正常

埋唔洗講咩情緒變動大,
舊設同新設對於憤怒只係用黎激發超西
唔係要咩「情緒變動大」

另外糾正翻上面,
S細胞唔係因為「冇情緒冇腦」,而係因為環境平穩
有冇人覺龍依家龍珠太偏同悟空同比達 冇晒以前百花齊放嘅感覺
悟飯悟天果埋z仲停留緊係布歐時代水平
除咗17號 其他角色都冇進步
淨係一直寫勁兩個主角 好似放棄其他角色咁
係,所以希望新劇場版多啲嘢睇
呢個先係龍珠超失敗之處
唔知點講好
最大問題係其實復F,力之大會,魔羅篇
都有比佢地落場
但係落場得黎又唔寫好,先搞到特別閪

GT悟空獨大,其他人直頭唔打反而冇咁怪
但個boss睇落好弱雞
邊個係boss都好難講
超開始計….

龜仙人 進化到隨時勁過 無閑

悟飯戰力無強化但強化左個腦

天津飯 無閑 多左新技
點搞,成篇真係垃圾到無論,無張力無魅力無劇情,痴撚線
寧願最尾係比魯斯發夢成篇垃圾到唔識講
請問而家漫畫出到幾多話??
第六宇宙個幾個應該係純種黎喎
係Dokkan同另一隻game都係純粹撒亞人cat黎
一開始有出場有講佢地族人本身有尾,慢慢開始後代冇哂尾
所以第六宇宙嘅撒亞人同第七嗰班唔同
對佢地黎講呢啲血統唔統正嘅就係純種
即係純種定義唔同
演化過程唔同但都係自己個宇宙嘅純種?
劇場版trailer悟飯係超1
都型既
睇左幾版終於有人講S細胞
宇宙最強泥頭車
變撚左成蟲式打鬥
得番2 期,點完
應該都係爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞