[漫] 龍珠-超 Dragon Ball Super 集中討論 (9)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
悟飯潛力高已經係由龍珠 Z 打拿迪斯一路鋪排, 跟住班叔叔戰鬥升 lv, 到布歐篇講悟飯悟天練功時已經暗示左悟天既潛能仲癲過悟飯, 龍珠超一直以細路仔為由唔俾悟天細杜上場, 真係睇到好燥, 篇篇都係悟空比達點都有悶既時候, 就算我好鍾意比達都係咁話
其實單睇PV將悟空戲份減少
比魔童悟飯擔正下都唔錯呀
之前杜天又成長變青年期,我估多少會有睇打下
好過漫畫用龍珠變到世一先
Poster已係潛解悟飯
我就唔太覺悟天潛能上係高過悟飯
悟飯真係修練其實得3次
細個比wiki掉走深山 打人造人前 打斯路前
悟飯由比力高秒到撳住菲二黎打
由同柒達差唔多lv變到撳住斯路打
渣過6 7年前嘅超2變到單體最強
依幾次佢都唔係用練功去突破個上限

我覺得細杜同悟天係成日都去柒達啲重力室到搞搞震順手練埋功
可能因為布歐篇寫悟天篇幅唔多,兩個細路融合後變到超3, 可能係融合呢招本身勁,但都要呢兩條友既天賦高先做到,如果悟天細個有悟飯既經歷可能仲屈
超級娜美星人
果陣睇到最L O嘴係咩用個背黎感受變超西
明明加貝個超西都係柒達激出黎
去到果2個八婆就變左谷d氣去個背黎變
仲衰過2個屁孩話變就變
起碼可以話係血統加乘
日本12月,香港2月
其實以代理一套動畫黎香港上映一啲都唔耐
但唔知點解嗰時係咁比人屌

btw垃圾雙囍
其實第六宇宙嗰班都有血統加乘
谷氣去後背只係集氣嘅技巧,唔係真係話谷去背脊就變到

所以其實最大問題係冇咗「憤怒」
但基本上悟天、嘉比啲所謂「憤怒」要求都好底
咁相對咁睇姐
嗰時記得外國幾乎上哂係香港冇影
設定上變超西雖要有一定戰力
所以都算關天才事

第六宇宙嗰班有講係冇尾,但冇講係咪因為混血
原作舊設本身就有講天生冇尾撒亞人潛力極高
所以基本上第六宇宙嗰班戰力之類似keep住訓練嘅悟天、細杜,點勁都唔出奇。反而冇人變過身先出奇

個人覺得最主要問題係畫風搞到個個瘦猛猛,如果個個設計到悟空比達嗰種身型應該少好多人屌
歐美早香港一個月
但香港台灣同期

主要係人地一早公佈上映日期
但香港係月頭先公佈月尾即刻上
魔童終於有buff
奇怪Poster一早已經有,應該唔洗喺trailer賣關子,定係啲片仲未整好
你覺得悟飯勁咁係因為個陣係鋪緊悟飯做主角
試下呢個情況擺係悟天到分分鐘細細個超3都變到
諗起佢個bgm
次次一響就出事
次次劇場版好型咁出嚟救場 打兩嘢就收皮
但悟天都冇悟飯果個嬲就戰鬥力上升嘅設定
雖則唔知宜家仲有冇 唔知果下係咪wiki拎bobo黎激到悟飯發嬲
做龍珠版楊過
2條女同悟天應該一樣

因為佢地生存既星球唔需要長期戰鬥 所以易變d
PV剎那都串9佢
「唉,原來你咁廢,點知兩下收皮」
魔童終於有buff
諗起佢個bgm
次次一響就出事
PV剎那都串9佢
「唉,原來你咁廢,兩下收皮」
之前魔童都係靠其他娜美星人同佢同化先提升到戰力 打變型菲利同二型斯路呢兩次
以前未有龍珠超之前
設定話混血易變超西
係因為純種撒亞人比達悟空呢啲
感情同思想比較單一,情緒難有大起伏
人類相反係情緒多
所以一混血就易咗trigger超西出黎
我原本覺得呢個解釋幾好
點知超嗰兩條八婆就打破哂啲設定
以住變超西嘅設定只係要求「有一定戰力」「訓練」,再加上「憤怒」作為契機
混血主要嘅buff位係在於「戰力」
因為正常嘅撒亞人唔會去到可以變身嘅戰力要求
所以戰力同訓練呢方面第六宇宙都好易達到要求
最大問題係憤怒個位,其實動畫嗰part係原創
所以其實唔洗咁上心
但就算真係要講,悟天同細杜都冇一個合理解釋

第六宇宙撒亞人全部都唔係純種
所以其實八婆個case同悟天細杜case係一樣
唔明點解你覺得打破設定

另外都係嗰句,唔知點解好多人捉住背脊集氣
其實呢句係嘉比講緊集氣嘅技巧,唔係講背脊集氣就變到身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞