【香港人的「被英國放棄妄想症」】

365 回覆
236 Like 14 Dislike
簽名堆做白宮議題就有印象,
呢樣野就無咩野印象啦。

不過一d都唔奇,因為有班痴線佬連想歸英既人都咬。
孔明?

2016年hkip曾聯絡英國下議會議員並且得到該議員幫助準備係法庭上控告英國政府唔監督英中聯合聲明 , 但你地中國香港人無人肯出庭甚至寫份證供都唔肯 , 結果證據不足轉介唔到比皇家大律師打唔成官師

無乜人知呢件事喎
印象中高登好似無提過

我都有睇過個post, 當時樓主係咁自推,個個都屌9佢話英國人唔理乜乜77

因為同英國人有contact 果班人都唔想香港脫中
無contact 果班人就唔知咩事
而hkip 班人我覺得係搵錯對象
佢地所倡議既野前幾年年果陣 搵泛民/gphone做就岩, 但泛民好明顯 Pound of chinese, 本土派未有咁既人力物力去做
HKIP 既創辦人提倡過好多野, E.G. 佔領英領( At least 1年), 爭取BNO 繼承權, BNO人去台灣免簽證等, 但呢D 講號召力既野一定要泛民落埋場玩先CALL 得到350萬BNO人去續BNO, 目前續領BNO既人得1成多D
所以好難做

紅字唔完全係, 賴綺雯嗰班都係支持歸英.
HKIP 之前咩料, 自己搵搵料先啦. 點解無人理, 唔係無理由嘅

但同鍾方安生 李柱銘果種差幾級呢....
關於HKIP既 之前某人都講左唔少
[quote]孔明?

2016年hkip曾聯絡英國下議會議員並且得到該議員幫助準備係法庭上控告英國政府唔監督英中聯合聲明 , 但你地中國香港人無人肯出庭甚至寫份證供都唔肯 , 結果證據不足轉介唔到比皇家大律師打唔成官師

無乜人知呢件事喎
印象中高登好似無提過

我都有睇過個post, 當時樓主係咁自推,個個都屌9佢話英國人唔理乜乜77

佢地所倡議既野前幾年年果陣 搵泛民/gphone做就岩, 但泛民好明顯 Pound of chinese, 本土派未有咁既人力物力去做
HKIP 既創辦人提倡過好多野, E.G. 佔領英領( At least 1年), 爭取BNO 繼承權, BNO人去台灣免簽證等, 但呢D 講號召力既野一定要泛民落埋場玩先CALL 得到350萬BNO人去續BNO, 目前續領BNO既人得1成多D
所以好難做

HKIP 之前咩料, 自己搵搵料先啦. 點解無人理, 唔係無理由嘅

孔明?

無乜人知呢件事喎
印象中高登好似無提過

所以好難做

但同鍾方安生 李柱銘果種差幾級呢....
關於HKIP既 之前某人都講左唔少

咁都無計, 唉
低能, 就算判贏咗又點? 派隊英軍嚟趕解放軍走?

所以就主動放棄機會
依家連庭都冇得上呀
五毛
加上果陣英國都話查架
查查下又冇左件事

查到話一國兩制運作好好呀嘛

係囉,至少係字面係咁講

冇查
嗰個係半年報告
依家樓主講嘅就係不滿英國政府調查不公
所以要求上庭傳招香港人作供
唔再係單係行政機關單方面嘅報告
拉埋司法去審訊
而點解不了了之,就係你依啲蛋散幻想英國唔理
政府係經常性咩都唔理格,所以咪要從司法途徑告政府囉
我唔知你係五毛定係應聲蟲助攻
但你一定冇睇樓主內容就鳩噏
一般香港人可以有乜證據呀
一般香港人可以有乜證據呀

你平時睇新聞嗰啲咩嚟㗎?
你同嗰啲事件有返啲關連基本上都可以作供
政治一定搞到你,搞唔到你平時fb叫咩春?
一般香港人唔係冇證據,而係有證據嘅都會話「英國唔理」所以放棄
據我所知
HKIP 曾經提倡幾個計劃:
1. BNO PLAN : 首先先爭取BNO 繼承權既問題, 最起碼保留到英治港人及其後人既身份象徽, 成功後可以嘗試爭取BNO 免簽證入台. 呢兩樣相對英國人會肯做, 不過要谷高繼領比例先, 同埋個時間可能需要好長

如果呢兩項成功就可以創立一個政黨 for bno in hk 向英國政府爭取更多野, 但將BNO變BC 就唔好想, 無可能, BNO人可以死左條心佢
當創立左個BNO for HK組織後, 大約有兩大方案可做

2. 新香港計劃: 由英國人出頭搵一個地方比英治港人獨立建國, 可能會係北愛/福克蘭群島, 香港人可以呢果一到地方做避難所+海外培訓基地, 訓練港人回港為香港獨立而戰, 爭取香港獨立運動係海外既知名度, 支持, 宣傳

3. 援助港獨計劃: 比新香港計劃更直接, SKIP左海外建國呢PART, 直接協助/支持BNO人搞香港獨立運動, 咁成個獨立運動就LINK 返去聯合聲明果到
不過唔好預會幫到好多, 主體都係要由香港人去做, 英國幫唔幫純粹係錦上添花之用
[quote]孔明?

無乜人知呢件事喎
印象中高登好似無提過

所以好難做

咪又係同一班人,聽命同一個老世
算啦投共啦
港豬
講左好耐呢度班人個心態已經變左,今時今日香港得閒又有支那劇睇下、支那APP又咁方便,「此間樂,不思蜀。」,英國佬做呢D野WFC咩,最緊要就係我唔知嘅話,就一定係英國佬嘅錯,怪左人先就一定無錯,就算知又點???

唔講英文問題啦,今時今日英文係呢度都可有可無啦,對英國都無咩情意啦,理得佢咁多

仲有講咩民主自由姐,今日香港人只係想良好管治之嘛

成日吹D咩英國佬美軍幫手,咪又係幻想下打下飛機想假手於人之嘛,今時今日融合左9成,到真打仗咪又係成班縮係屋企度做鍵盤戰士

太平盛世搞咩革命,吹水就叻

咪浪費大家時間,為自己前途著想好過啦
2. 新香港計劃: 由英國人出頭搵一個地方比英治港人獨立建國, 可能會係北愛/福克蘭群島, 香港人可以呢果一到地方做避難所+海外培訓基地, 訓練港人回港為香港獨立而戰, 爭取香港獨立運動係海外既知名度, 支持, 宣傳

以香港人個格根本得呢個有機會搞下,搵個地方start from scratch好過發夢叫班友上陣殺敵

以香港人窮到得番錢,你吹D咩救救下一代集體集資出走好過發夢武裝推翻政權
講左好耐呢度班人個心態已經變左,今時今日香港得閒又有支那劇睇下、支那APP又咁方便,「此間樂,不思蜀。」,英國佬做呢D野WFC咩,最緊要就係我唔知嘅話,就一定係英國佬嘅錯,怪左人先就一定無錯,就算知又點???

唔講英文問題啦,今時今日英文係呢度都可有可無啦,對英國都無咩情意啦,理得佢咁多

仲有講咩民主自由姐,今日香港人只係想良好管治之嘛

成日吹D咩英國佬美軍幫手,咪又係幻想下打下飛機想假手於人之嘛,今時今日融合左9成,到真打仗咪又係成班縮係屋企度做鍵盤戰士

太平盛世搞咩革命,吹水就叻

咪浪費大家時間,為自己前途著想好過啦

所以支那咪捉你依啲賴醒嘅人心態囉
連五毛都唔洗請已經有人吹淡
從歷史上嘅獨立唔係一叫就有勢,係要蘊釀
而蘊釀嘅動力就係一步一步嚟
成q日聽到乜柒「都打唔贏㗎啦!」出嚟影響士氣
你老味雨革之前夠吹淡啦,係咪呀?機會留畀有準備嘅人,你日q日吹淡嘅有牌你上都唔做㗎啦。樓主講緊係英國打官司擺明係大牌嚟,你出庭作證嘅判贏嘅英國幾舐共都要守法庭判,就算唔贏,打官司點都有國際輿論,支那根本冇能力影響英國司法機關,點都共本土士氣同支共施政有影響。依個就係政治,依個就係社會學嚟
機會主義有冇聽過?犬儒主義我就見過
社會學上見到
大部分人都係看風使舵
你要達成目標就要靠製造趨勢
未有初一之前冇人睇好本民前,冇人睇好港獨,一初一完就爆到13%票。香港人(人類)就係咁牆頭草㗎啦,係社會學嚟
你吹淡係為咩?發洩?我只係見到你係阻止本土運動。唔好講到自己幾持平,幾中立,幾獨特見解
你地中國人有句說話我諗你地啲踩港撚好鍾意,出少句聲當幫忙(當然我排除咗你真係唔係本土派)
加上果陣英國都話查架
查查下又冇左件事

查到話一國兩制運作好好呀嘛

華文傳媒報道
都冇人知緊係冇人願意

宣傳不足

亞視有佳作都低收視
因為 宣。傳。不。足。
小弟係英國有咩可以幫到手?BTW完全無聽過

所以就主動放棄機會
依家連庭都冇得上呀
五毛

咁我咪問你, 上咗庭, 贏咗可以有咩得著囉, 你答唔答到先?
#馬駿朗 #陳雲根 #共諜疑雲

http://forum4.hkgolden.com/view.aspx?type=BW&message=6050827

今日重開account,向各位同道講述我留守英領以來的見聞,大家就知我為何要消失。

自英領成為第四個佔領區之後,城邦派的曾焯文藉故接近,那是陳雲命令組成「國際行動小組」,當時復興會的人只是抽水搶鏡,並沒有協助任何事務。在聽證會前夕,曾焯文和我同電話:「喂,Daniel,Chapman阿,誒,國師呢宜家就俾橋你,你宜家聽住啦! 啦,國師錦囊,戲肉黎啦,我地會叫一班舞獅團上來英領門前,然後放炮仗,再叫一班傳媒上來⋯⋯當然就俾我地本土新聞報導咗先啦,我地會喺傳媒面前,宣告英國領事館行動,暫告一段落!然後就可以走啦!」

我當場愕然,上領事館目的就是如此收場? 為了發起是次行動,我要承受各種委屈、莫名攻擊和抹黑,甚至幾乎毀掉我的學業前途,都是要英國政府履行《中英聯合聲明》,怎可以如同左膠一夜撒兵?但我一直尊敬的陳雲,竟然下達散水命令。我當場無法接受。

為免曾焯文轉述有誤,我特意相約陳雲出來,亦希望汲取前輩意見。會面氣氛上詭異,他一點也不似大家在面書上見到的陳雲。當時他說:「做事情要從大局去看,好似你英領壇野,從大局去看其實需要撤走。香港人無須依靠英國人,香港人自己站起來。」接著更說出一番似是而非的詭辯。當場我對此人的感覺,活脫脫是一種特務行為。而復興會的人,則是滲透在我身邊的耳目。

所以就主動放棄機會
依家連庭都冇得上呀
五毛

咁我咪問你, 上咗庭, 贏咗可以有咩得著囉, 你答唔答到先?

你諗下你為左乜要上庭未知有乜得著

所以支那咪捉你依啲賴醒嘅人心態囉
連五毛都唔洗請已經有人吹淡
從歷史上嘅獨立唔係一叫就有勢,係要蘊釀
而蘊釀嘅動力就係一步一步嚟
成q日聽到乜柒「都打唔贏㗎啦!」出嚟影響士氣
你老味雨革之前夠吹淡啦,係咪呀?機會留畀有準備嘅人,你日q日吹淡嘅有牌你上都唔做㗎啦。樓主講緊係英國打官司擺明係大牌嚟,你出庭作證嘅判贏嘅英國幾舐共都要守法庭判,就算唔贏,打官司點都有國際輿論,支那根本冇能力影響英國司法機關,點都共本土士氣同支共施政有影響。依個就係政治,依個就係社會學嚟
機會主義有冇聽過?犬儒主義我就見過

咩叫唱淡,今日事實就係咁,23條又未立,我又睇唔倒D網上言論有咩阻止到你去搞革命,你咪去搞革命囉

不過不如計下今日比你有軍火,有幾多人肯為獨立無左條命先啦,你覺得支持港獨係社會上佔多數嘅(呢幾日純計就10%左右,都仲未計係咪肯死),我吹咩水都改變唔到

蘊釀??2014到今日仲未夠???共匪玩得仲未夠盡推到你歸邊???得1成人仲要今日連團結嘅力量都無,學人講蘊釀???你有幾多個十年可以嘥???

所以就主動放棄機會
依家連庭都冇得上呀
五毛

機會主義聽過未
政治係同時勢環環緊扣
你唔做好依一刻,你唔會把握到下一個優勢,你唔上庭你點知個形勢有咩影響?依家打官司係告英國政府冇守聯合聲明呀,結果最大幾取消聯合聲明,用下屎腦都知有咩影響啦。為防你真係唔識嘢,我教你一間公司惹官非都隨時跌幾十個%股價,政府惹官非我真係唔知各國政府有冇興趣睇下
另外講機會主義,希特拉都係機會主義者,佢冇把握會操控到人民,但佢有把握去利用「牆頭草」個勢去推波助瀾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞