【香港人的「被英國放棄妄想症」】

365 回覆
236 Like 14 Dislike
據我所知
HKIP 曾經提倡幾個計劃:
1. BNO PLAN : 首先先爭取BNO 繼承權既問題, 最起碼保留到英治港人及其後人既身份象徽, 成功後可以嘗試爭取BNO 免簽證入台. 呢兩樣相對英國人會肯做, 不過要谷高繼領比例先, 同埋個時間可能需要好長

如果呢兩項成功就可以創立一個政黨 for bno in hk 向英國政府爭取更多野, 但將BNO變BC 就唔好想, 無可能, BNO人可以死左條心佢
當創立左個BNO for HK組織後, 大約有兩大方案可做

2. 新香港計劃: 由英國人出頭搵一個地方比英治港人獨立建國, 可能會係北愛/福克蘭群島, 香港人可以呢果一到地方做避難所+海外培訓基地, 訓練港人回港為香港獨立而戰, 爭取香港獨立運動係海外既知名度, 支持, 宣傳

3. 援助港獨計劃: 比新香港計劃更直接, SKIP左海外建國呢PART, 直接協助/支持BNO人搞香港獨立運動, 咁成個獨立運動就LINK 返去聯合聲明果到
不過唔好預會幫到好多, 主體都係要由香港人去做, 英國幫唔幫純粹係錦上添花之用

bno變bc無可能咁2更加無可能啦
2同割地俾外人有乜分別

其實宜家英國人都係滲D滲D 將BNO變BC
割地問題反而唔大, 福克蘭群島上英國好需要一班人去發展抗衡阿根庭, 當比個國叫"英屬新香港" 對英國而言問題不大

當建立到一個新香港
究竟有幾多成把握吸到BNO過去?

而家唔係講緊搭幾個鐘飛機去到,或者倫敦溫哥華多倫多雪梨呢啲乜柒都有嘅大城市

係企鵝多過人,香港飛過去講緊30個鐘嘅嘅福克蘭

唔好話斷六親,連發展到啲乜嘢都講唔出嗰陣,就算過咗去,都唔會留得耐

有時真係唔想撥冷水,但見到個計劃粗疏都咁,又真係好難搞得成

得約十六萬人有有效BNO

BNO既問題上面我都講過

唔講話繼領率低既問題
剩係問350萬BNO港人入面有100萬係藍屍黎,點去應付呢班人?仲未計死守堅信一國兩制切實可行既黃屍豬

同埋講親叫英國向BNO負起道義責任,係講緊對300幾萬嘅英籍人仕
無論佢有冇續領護照都好,佢都係英籍
正如一個英國人唔續領本BC,唔代表佢唔係BC,亦冇可能因為咁去褫奪佢作為英籍嘅權利。
所以講16萬係冇意思

道咩義責任呀, 英國佬晌整咗BNO出嚟塞住香港人把口之後, 2002年整咗個<海外領土法令>, 所有英國海外領土居民自動波成為英國公民之餘, 仲講到明條法例都香港人不適用, 擺到明就係賣香港人豬仔, 你仲覺得佢會負道義責任?

咁係因為支那強姦左個"中國藉" 比你
所以香港人無份

呢D基本常識都唔溫又黎吹水

都係果句,唔截龍唔洗諗平權

除非你要求英國政府截龍

老老實實呢幾年形勢變到咁都仲唔續好明顯唔在乎自己身份

根本截左佢,對現時持有嘅人先公平

根本冇可能截
就算截,都會喺BNO變成BC嗰個step到截,但咁樣唔會係平權
因為截咗係違背咗BNO呢個國籍終身有效呢個承諾

護照只不過係身份證明嘅工具,你唔續唔代表你會失去個國籍,個政府亦冇可能因為你唔續本護照而褫奪你嘅國籍

正如一個BC唔會因為佢無申請護照而自動失去國籍,或者唔會因為冇護照而失去佢作為British Citizen嘅權利同義務

所以大家都應該知諗平權其實都係浪費時間
uk law 管唔到
曬氣啦, 家下西歐都仲係叫和平時代, 英國點會為香港呢個前殖民地冒同大國開戰嘅風險

uk law係domestic law黎架嘛

sino-uk treaty係international law黎架嘛

歸英班友, 連走去拿個詳細法律意見都唔做

pro bono拒絕申請, 就全部企晒係度你眼望我眼!

國際法響21世紀都係無乜約束力
唔好話殖民地事務, 南海單野霸埋菲律賓專屬經濟區呢種國與國之間嘅層次, 支那當海牙法庭都係耳邊風

港獨一定係要用本土自己力量黎拎, 無國家會肯冒核戰風險, 一定係要自己黎

我就不嬲港獨, 歸英就真係得啖笑
雖然我覺得歸英得啖笑, 但我已經好好人, 站係佢地立場, 教佢地點做
佢地要打官司, 唯一舞台係國際法 (有無用先唔討論住先)
但佢地係連domestic law 同 international law都未搞清, 連自己個舞台都去錯

佢地全部人, 無人識法律, 但又唔搵法律意見
自己己斷鳩估

國際法呢個思路正確,歸英唯一途徑(如有)到最後都係聯合國搞

我諗佢由本地法庭搞先個原意
都係想由本地法庭判決左,帶起個議題向英國國會施壓
再由執政果個帶上聯合國講
不過今時今日又唔係支爆、共匪打敗仗呢D搵著數時機
老老實實,就算當時個case判左,英國佬今日都唔會主動講呢D野啦

邏輯上, 係可以咁架
所以我咪一直叫歸英班廢物, 拿個法律意見, 再籌旗去英國法庭告鳩英國政府
等英國法庭宣布英國政府違法簽個聯合聲明 (或之類ACTION啦, 我都唔知得唔得)

但班歸英契弟, 連去拿個法律意見支持自己可以告鳩都唔做

成個親英派支持者少到每人捐一萬都唔夠打場官司
中英聯合聲明係國際法 無enforcebility 係事實
但係之後國會過左既 Hong Kong Act 1985 有下面呢段:

This section shall come into force on the exchange of instruments of ratification of the Joint Declaration of the Government of the United Kingdom and the Government of the People's Republic of China on the Question of Hong Kong which was signed in Peking on 19th December 1984; and notice of the date on which those instruments are exchanged shall be given in the London Gazette.
http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1985/15/section/1

其實係咪可理解成中英聯合聲明己經rectify成為英國本土既法律,所以英國法庭應該有jurisdiction。Law JJ 點睇?

Hong Kong Act 1985字面解都完全同歸英唔關事

我諗對班英國大狀 問題從來都無去到歸英咁遠
而係英國無履行或無令中國履行中英聯合聲明

網站上呢段野剩係講終止左對香港主權同法權管治(有附帶講下按聯合聲明點點點),但無提及聯合聲明遭破壞的話有咩後續行動

重點應詃係中英聯合聲明有無rectify
有rectify的話,係common law地方國際法就係會係本地enforce
因此英國有責任enforce中英聯合聲明
至少如果法庭咁發現英國有責任,而且發現英國無履行
英國,作為法治國家,至少要出黎講野
呢個係法律觀點喇,政治上有咩用? 其實無乜用
中英聯合聲明係國際法 無enforcebility 係事實
但係之後國會過左既 Hong Kong Act 1985 有下面呢段:

This section shall come into force on the exchange of instruments of ratification of the Joint Declaration of the Government of the United Kingdom and the Government of the People's Republic of China on the Question of Hong Kong which was signed in Peking on 19th December 1984; and notice of the date on which those instruments are exchanged shall be given in the London Gazette.
http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1985/15/section/1

其實係咪可理解成中英聯合聲明己經rectify成為英國本土既法律,所以英國法庭應該有jurisdiction。Law JJ 點睇?

Hong Kong Act 1985字面解都完全同歸英唔關事

我諗對班英國大狀 問題從來都無去到歸英咁遠
而係英國無履行或無令中國履行中英聯合聲明

網站上呢段野剩係講終止左對香港主權同法權管治(有附帶講下按聯合聲明點點點),但無提及聯合聲明遭破壞的話有咩後續行動

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/500937/1997_Jan-Jun.pdf

反而你睇番果份半年報告,97年第一份前言已經講呢份野其實係會比"UN Treaty monitoring bodies in Geneva and other organisations with an interest in these
matters.
"睇,其實都幾明顯歸英要發生,到最後就一定係聯合國進行,OP講果個case如果成左,就有機會會入個報告同係聯合國討論,思路應該係咁

不過都係果句,無支爆果D野發生,英國佬/外國勢力唔可能搞事,但係用呢D case引發議題,都可以繼續做
搵 mp 帶個議題去國會 debate 囉
冇架喇

我開始明你想講乜

但成個計劃係想廢除聯合聲明,目標從來唔係歸英,係想挑戰中國喺香港主權嘅合法性

理想情況係駁搞大件事,比位其他國家入,或者駁 bno 繼承權,同埋新香港

如果呢個方法行到但中國唔妥協,咁就証明乜鬼自決、爭取民主都唔會有可能,可以死咗條心一係移民一係行最後果條路囉

歸英派目標原來唔係歸英

如果你要英國國會Debate, 咁你地任務完經完成啦!

之前英國國會已經debate完, 仲出埋report tim, 你地可以收工啦!

淨係 HKIP 個名都話咗比你知佢唔係歸英派啦,佢自稱親英獨派

btw,我去幾個 group 問下有冇人肯一齊籌錢拎 advice 先
「香港嘅自治權絕對不是由中央賦予,而是來自於中英聯合聲明呢一份憲制性文件,所以我地現在去英領事館要求英國履行聯合聲明的憲制責任,保障香港。

我們不要忽視呢個咁重要嘅國際籌碼,否則,當港人失去了這個注碼,中共便偷笑。」

https://youtu.be/QC6X3ecj3Y4
未追哂post但點都要講聲
香港人太短視 無理想 永遠揾藉口打沉自己打沉人
人民既意願係最優先既條件
先改變自己既想法先 再改變其他人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞