【香港人的「被英國放棄妄想症」】

365 回覆
236 Like 14 Dislike
淨係 HKIP 個名都話咗比你知佢唔係歸英派啦,佢自稱親英獨派

btw,我去幾個 group 問下有冇人肯一齊籌錢拎 advice 先

你地去籌錢拿legal advice啦

你拿到個正面advice, 你就可以發大件事, 廣傳個advice,
令更多人有信心去告鳩英國政府

多人知, 多人覺得有機, 就可以再籌到更大舊錢,
到時就真係入紙去告佢仆街!

你win到, 英國政府自然要做野, 因為佢地政府及國會本身都唔可以犯法,
要跟法庭判決做野

你地第一步, 就係夾錢搵英國大狀拿法律意見, 拿到, 就做到更多野

唉, 真係百屌先成材

大概要幾錢?
係籌我放低幾舊
搵 mp 帶個議題去國會 debate 囉
冇架喇

我開始明你想講乜

但成個計劃係想廢除聯合聲明,目標從來唔係歸英,係想挑戰中國喺香港主權嘅合法性

理想情況係駁搞大件事,比位其他國家入,或者駁 bno 繼承權,同埋新香港

如果呢個方法行到但中國唔妥協,咁就証明乜鬼自決、爭取民主都唔會有可能,可以死咗條心一係移民一係行最後果條路囉

歸英派目標原來唔係歸英

如果你要英國國會Debate, 咁你地任務完經完成啦!

之前英國國會已經debate完, 仲出埋report tim, 你地可以收工啦!

淨係 HKIP 個名都話咗比你知佢唔係歸英派啦,佢自稱親英獨派

btw,我去幾個 group 問下有冇人肯一齊籌錢拎 advice 先

學生哥 幾十萬就無啦 但一萬幾千都比到

學生哥 幾十萬就無啦 但一萬幾千都比到

我認為至少要齊以下兩樣野先可以開始籌

第一,要搵方法說服其他人我哋係唔會食咗筆錢先。

就好似英國政黨受英國政府監察,啲捐款唔可以亂用。

只可惜英國規定英國政黨唔可以收海外捐款,要搵其他方法。

第二,如果要用真錢拎 advice ,至少清楚搵邊個,收幾錢。同埋要知道真係打

官司大約要幾錢(要預咗係坐底幾百萬)。

呢方面我問緊其他巴打睇下有乜方法解決
鄉狗人
英國狗
留名
如果係就好,希望有生之年可以見到香港重新掛翻英國國旗
如果係就好,希望有生之年可以見到香港重新掛翻英國國旗

你地去籌錢拿legal advice啦

你拿到個正面advice, 你就可以發大件事, 廣傳個advice,
令更多人有信心去告鳩英國政府

多人知, 多人覺得有機, 就可以再籌到更大舊錢,
到時就真係入紙去告佢仆街!

你win到, 英國政府自然要做野, 因為佢地政府及國會本身都唔可以犯法,
要跟法庭判決做野

你地第一步, 就係夾錢搵英國大狀拿法律意見, 拿到, 就做到更多野

唉, 真係百屌先成材

大概要幾錢?
係籌我放低幾舊

大佬, 我港獨架,
你地歸英自己搞啦, 唔係要我幫你地搞埋掛?

歸英之後港獨囉
點解之前完全無人提這些的!
孔明?

2016年hkip曾聯絡英國下議會議員並且得到該議員幫助準備係法庭上控告英國政府唔監督英中聯合聲明 , 但你地中國香港人無人肯出庭甚至寫份證供都唔肯 , 結果證據不足轉介唔到比皇家大律師打唔成官師

無乜人知呢件事喎
印象中高登好似無提過

我都有睇過個post, 當時樓主係咁自推,個個都屌9佢話英國人唔理乜乜77

咪就係

咁你有冇幫手開post比更多人知丫屌你
你除左講班水泥隊 話英國唔會理唔會理次外
你有冇去fb,其他網 比更多人知有件咁既事
?
你就靠當時果個樓主去自推,你見到有冇幫手傳開去呀?
屌你老尾 推2下post就叫做左野 跟住就屌我地其他人唔理

我睇唔到個post就睇唔到架啦,24小時mon撚住咩
我完全唔知有件咁既事

既然你知道啦,又唔傳開去,又唔比證供
你老母依家係到食花生 仲走去怪其他人唔理?
你無撚野丫嗎

所以歸英派真係世上最funny既派系黎

點解會主張「歸英」呢? 因為佢地本身認為英國統治就萬事大吉,
自己乜都唔駛理
個根本要旨係:自己唔駛做唔駛理, 人地去搞掂佢

咁你不難理解歸英派為何永遠沒行動,
因為自己唔行動, 人地行動, 係佢地做人既宗旨黎

真係好撚嬲
低能, 就算判贏咗又點? 派隊英軍嚟趕解放軍走?

所以就主動放棄機會
依家連庭都冇得上呀
五毛

咁我咪問你, 上咗庭, 贏咗可以有咩得著囉, 你答唔答到先?

機會主義聽過未
政治係同時勢環環緊扣
你唔做好依一刻,你唔會把握到下一個優勢,你唔上庭你點知個形勢有咩影響?依家打官司係告英國政府冇守聯合聲明呀,結果最大幾取消聯合聲明,用下屎腦都知有咩影響啦。為防你真係唔識嘢,我教你一間公司惹官非都隨時跌幾十個%股價,政府惹官非我真係唔知各國政府有冇興趣睇下
另外講機會主義,希特拉都係機會主義者,佢冇把握會操控到人民,但佢有把握去利用「牆頭草」個勢去推波助瀾

就算係機會主義, 都要睇下政治現實同值搏率, 付出同收穫成唔成正比. 我比你打贏咗, 英國法庭宣布中國真係違反聯合聲明, 咁又點呢? 完架喇, 冇架喇, 因為英國政府冇嘢可以做嚟follow up, 文佢幾嘈都好中國都唔會理, 武佢又唔會派人嚟收復香港. 咁做嚟有咩得著? 可唔可以講嚟聽聽?

你都on9

你條7頭,佢當你打輸左 咁你有咩損失?
據我所知
HKIP 曾經提倡幾個計劃:
1. BNO PLAN : 首先先爭取BNO 繼承權既問題, 最起碼保留到英治港人及其後人既身份象徽, 成功後可以嘗試爭取BNO 免簽證入台. 呢兩樣相對英國人會肯做, 不過要谷高繼領比例先, 同埋個時間可能需要好長

如果呢兩項成功就可以創立一個政黨 for bno in hk 向英國政府爭取更多野, 但將BNO變BC 就唔好想, 無可能, BNO人可以死左條心佢
當創立左個BNO for HK組織後, 大約有兩大方案可做

2. 新香港計劃: 由英國人出頭搵一個地方比英治港人獨立建國, 可能會係北愛/福克蘭群島, 香港人可以呢果一到地方做避難所+海外培訓基地, 訓練港人回港為香港獨立而戰, 爭取香港獨立運動係海外既知名度, 支持, 宣傳

3. 援助港獨計劃: 比新香港計劃更直接, SKIP左海外建國呢PART, 直接協助/支持BNO人搞香港獨立運動, 咁成個獨立運動就LINK 返去聯合聲明果到
不過唔好預會幫到好多, 主體都係要由香港人去做, 英國幫唔幫純粹係錦上添花之用

bno變bc無可能咁2更加無可能啦
2同割地俾外人有乜分別

其實宜家英國人都係滲D滲D 將BNO變BC
割地問題反而唔大, 福克蘭群島上英國好需要一班人去發展抗衡阿根庭, 當比個國叫"英屬新香港" 對英國而言問題不大

當建立到一個新香港
究竟有幾多成把握吸到BNO過去?

而家唔係講緊搭幾個鐘飛機去到,或者倫敦溫哥華多倫多雪梨呢啲乜柒都有嘅大城市

係企鵝多過人,香港飛過去講緊30個鐘嘅嘅福克蘭

唔好話斷六親,連發展到啲乜嘢都講唔出嗰陣,就算過咗去,都唔會留得耐

有時真係唔想撥冷水,但見到個計劃粗疏都咁,又真係好難搞得成

得約十六萬人有有效BNO

BNO既問題上面我都講過

唔講話繼領率低既問題
剩係問350萬BNO港人入面有100萬係藍屍黎,點去應付呢班人?仲未計死守堅信一國兩制切實可行既黃屍豬

最好有bno既人 要考番個
香港政治環境試
英國本地試

去西走班藍絲,你方佢地識英文 識鬼答英國自身問題,識鬼香港政治環境咩

我當其他人唔識,你都會去學番啦
但班藍絲就唔會啦
裁定聲明無效又點
重新英屬又點
解放軍會走人?英國會派海軍遠洋黎香港?
算吧啦好唔好呀,當初佢就係想放棄你先將你出賣俾中國,然後中國覺得奴役你又有價值先搞到今時今日咁

負能力來啦!

革命從來都不會一做就成功!

但你唔做,就一定不會成功!

共產黨最怕是人民團結,只要人民團結了,共產黨滅亡了!
有這麼重要的事,要找多幾個人來,學五毛那樣洗板!否則博個頭就不見了。
所以應該好多人都不知道!
裁定聲明無效又點
重新英屬又點
解放軍會走人?英國會派海軍遠洋黎香港?
算吧啦好唔好呀,當初佢就係想放棄你先將你出賣俾中國,然後中國覺得奴役你又有價值先搞到今時今日咁

[/quote]

我去買六合彩又點
中左又點
派得好多錢?派完夠你買層樓生活?
算吧啦好唔好呀,當初馬會諗過度過先會出選合彩,然後你地又以為會真係有錢派先搞到今時今日咁多人送錢比馬會

其他人我唔知,不過你就一定唔會中六合彩,我都叫做中過下3獎 有閒錢駛下
你咪一尾係到怨唔會中囉 無問題
不過當你身邊有人中左好多錢果陣,你條柒頭唔好埋去r 飯食啊

驚你睇唔明,若果大家真係做到有成果,你條柒頭唔好又跟埋黎歸英啊
你係要留低共享支那的榮耀啦
唔好講廢話,依加第一步就係搵個信得過既人搞籌旗
藍絲 黃絲 全垃圾
鄉港人就是on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞