【香港人的「被英國放棄妄想症」】

365 回覆
236 Like 14 Dislike
當時真係唔知
希望再搞,要人嘅話我一定會出現
低能, 就算判贏咗又點? 派隊英軍嚟趕解放軍走?

所以就主動放棄機會
依家連庭都冇得上呀
五毛

咁我咪問你, 上咗庭, 贏咗可以有咩得著囉, 你答唔答到先?

機會主義聽過未
政治係同時勢環環緊扣
你唔做好依一刻,你唔會把握到下一個優勢,你唔上庭你點知個形勢有咩影響?依家打官司係告英國政府冇守聯合聲明呀,結果最大幾取消聯合聲明,用下屎腦都知有咩影響啦。為防你真係唔識嘢,我教你一間公司惹官非都隨時跌幾十個%股價,政府惹官非我真係唔知各國政府有冇興趣睇下
另外講機會主義,希特拉都係機會主義者,佢冇把握會操控到人民,但佢有把握去利用「牆頭草」個勢去推波助瀾

就算係機會主義, 都要睇下政治現實同值搏率, 付出同收穫成唔成正比. 我比你打贏咗, 英國法庭宣布中國真係違反聯合聲明, 咁又點呢? 完架喇, 冇架喇, 因為英國政府冇嘢可以做嚟follow up, 文佢幾嘈都好中國都唔會理, 武佢又唔會派人嚟收復香港. 咁做嚟有咩得著? 可唔可以講嚟聽聽?

你都on9

你條7頭,佢當你打輸左 咁你有咩損失?

打輸咗, 我冇損失, 但捐過錢搞依樣嘢嘅巴打就有損失.

當然, 你會話佢地心甘情願去捐, 關我撚事. 但係我提提你, 民主派建制派以外嘅依堆唔知叫本土定咩好嘅派別, 人已經唔多, 資源更加少, 依度用咗一蚊, 第二度就少一蚊用. 係咪應該用資源時間去做啲回報更加大更加明顯嘅嘢呢?

到而家, 搞依個計劃嘅人都講唔到個理由出嚟, 要一般人去支持佢地. 如果你真係想推動依件事, 唔該你諗下點說服人, 唔係用"你都戇鳩"或者"打輸咗有咩捐失"依啲方式去回應人.
一鍵留名
簽完份英中聯合聲明唔洗負責任,簽嚟把撚呀
裁定聲明無效又點
重新英屬又點
解放軍會走人?英國會派海軍遠洋黎香港?
算吧啦好唔好呀,當初佢就係想放棄你先將你出賣俾中國,然後中國覺得奴役你又有價值先搞到今時今日咁

以今日英國國力係半個地球以外嘅遠東打真係未必夠打

打就唔會話唔夠打,只係值唔值得打,你香港人都覺得香港唔值得留守啦

一定唔夠打,講緊對住中國
叫美國打都有啲吃力啦
知英國話會查證一國兩制有冇妥善運作
但之後冇下文, 估唔到原來有人故意控制消息散佈
咁而家仲有冇機會
但我又想問, 係人都知共產黨輸打贏要, 判左大陸輸佢地真係會認?
低能, 就算判贏咗又點? 派隊英軍嚟趕解放軍走?

所以就主動放棄機會
依家連庭都冇得上呀
五毛

咁我咪問你, 上咗庭, 贏咗可以有咩得著囉, 你答唔答到先?

機會主義聽過未
政治係同時勢環環緊扣
你唔做好依一刻,你唔會把握到下一個優勢,你唔上庭你點知個形勢有咩影響?依家打官司係告英國政府冇守聯合聲明呀,結果最大幾取消聯合聲明,用下屎腦都知有咩影響啦。為防你真係唔識嘢,我教你一間公司惹官非都隨時跌幾十個%股價,政府惹官非我真係唔知各國政府有冇興趣睇下
另外講機會主義,希特拉都係機會主義者,佢冇把握會操控到人民,但佢有把握去利用「牆頭草」個勢去推波助瀾

就算係機會主義, 都要睇下政治現實同值搏率, 付出同收穫成唔成正比. 我比你打贏咗, 英國法庭宣布中國真係違反聯合聲明, 咁又點呢? 完架喇, 冇架喇, 因為英國政府冇嘢可以做嚟follow up, 文佢幾嘈都好中國都唔會理, 武佢又唔會派人嚟收復香港. 咁做嚟有咩得著? 可唔可以講嚟聽聽?

你都on9

你條7頭,佢當你打輸左 咁你有咩損失?

打輸咗, 我冇損失, 但捐過錢搞依樣嘢嘅巴打就有損失.

當然, 你會話佢地心甘情願去捐, 關我撚事. 但係我提提你, 民主派建制派以外嘅依堆唔知叫本土定咩好嘅派別, 人已經唔多, 資源更加少, 依度用咗一蚊, 第二度就少一蚊用. 係咪應該用資源時間去做啲回報更加大更加明顯嘅嘢呢?

到而家, 搞依個計劃嘅人都講唔到個理由出嚟, 要一般人去支持佢地. 如果你真係想推動依件事, 唔該你諗下點說服人, 唔係用"你都戇鳩"或者"打輸咗有咩捐失"依啲方式去回應人.

我覺得係集合番主張本土派 港獨派 勇武派 温和務實事派一班獨立於民主派建制派以外嘅, 因為實在太分散, 唔夠集中, 偶爾會合作但主要各自為政, voice唔夠集中, 中間亦都好難分真神假鬼

其實共產黨一定唔會放生香港
做咁多嘢主要都係想面對大陸時香港有多啲話語權, 正視香港人嘅意見, 真正做到佢地嗰時承諾嘅高度自治, 咁香港內部先可以變
但而家就係voice 太多, 冇主心骨冇主張一盤散沙, 真係我地嘈生嘈死上面當耳邊風

我會希望無論係主張歸英又好港獨都好, 贏又好輸又好, 起碼出到一個主張俾香港人同大陸睇, 我地絕大部分香港人拗嘅係自己香港政策真係俾香港人決定, 俾番英國管或者自己獨立只係無法實現目標下被激化嘅退路建議
屌你咩英國咪又幫共產黨含撚
我話撚左香港人唔係畀英國佬放棄係自告奮勇咁癡埋大陸再反鳩英國人
畀我都唔撚畀你班契弟港柒入英國啦
嫌spy同恐怖分子唔夠多呀
我話撚左香港人唔係畀英國佬放棄係自告奮勇咁癡埋大陸再反鳩英國人

主權移交前民意調查係維持現狀

望下咩民主回歸點解騎劫班港柒啦
大陸講句馬照跑舞照跳就連老母都唔記得

望下咩民主回歸點解騎劫班港柒啦
大陸講句馬照跑舞照跳就連老母都唔記得

咁係泛民問題
希望英國比多次機會香港
當時真係唔知

無機會啦 , HKIP創人心已死 , 依家核心成員已撤離香港遲啲幫埋支持者撤離從此同香港劃清界線

可能個陣我重細個但當年無見到任何反對主權移交既遊行
當時真係唔知

無機會啦 , HKIP創人心已死 , 依家核心成員已撤離香港遲啲幫埋支持者撤離從此同香港劃清界線

smart move
以前年代既人識英文都上左神枱
真係完全唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞