Model Y 集中討論區 (2)

1001 回覆
4 Like 14 Dislike
亞熱帶地區用鐵鋰有優勢因為鐵鋰比三元鋰怕凍易走電,香港咁細有自己充電位買SR都無咩問題
有冇人見到超跑會去挑機
成日比紅跑挑機
一踩電門就
好撚型
好過eqa連紅跑都贏唔倒
係咪調轉講如果唔係日日都插電叉滿既話用磷酸鐡唔係太好?
加完價LR 貴6萬
輕鬆揸,無乜幾可踩得咁快,SR 算
唔只6萬啦

Model Y Rear Wheel Drive
不計任何轉色及options
基本車價$341,800(稅前)
連稅$523,695
一換一$341,800

Model Y Long Range
基本車價$398,800(稅前)
連稅$612,920
一換一$422,920

Model Y Performance
基本車價$443,800(稅前)
連稅$709,670
一換一$519,670
我揸紅色model Y,試過有架白色model 3 篤我油,同佢走咗轉
1換1都扣唔晒稅
我睇官網model Y LR車價 $612,920包$214,120稅,一換一唔係可以減到$287,500稅?
咁其實都係,揀得suv其實可預要空間多過性能

係舊電可能一星期先一次叉到100%,希望唔太傷電
原來係咁,多謝巴打提一提,咁樣model Y LR版真係真係唔考慮
Polestar 2點睇?
磷酸鐡都係鋰電理論上無記憶效應幾時充都得,理論上長期0%再充到100%都唔會傷電反而三元鋰咁做會折壽所以廠建議唔好低過20%同唔好高過90%,簡單講如果想舊電長壽三元鋰儲電值只可用70%,磷酸鐡可以用超過95%

雖然磷酸鐡好似好過三元鋰但總壽命真係無三元鋰咁高,不過換電講緊10年8年後既事可能車都賣埋了
樓上巴打po既價未計稅差6萬計埋稅8萬幾

如果無LR 平quota拎8皮野改SR可以改到好多野

因為我見tesla Owner's Manual其實都有講磷酸鐵鋰電池最少都一星期叉佢一次上100%為好,而三元鋰就好似巴打話咁保持大過20%少過90%最好

依家渣車都係臨入紅區先入一次油,一個月都係入1-2次油,而且屋企就算裝到wall connector都唔會日日叉到,照咁睇好似舊果隻三元鋰反而啱我依家駕駛習慣多啲
LR 平quota姐係同本身以前訂車未收車既人收?
本身唔知稅點計以為LR都未破4都可以諗諗,依家完全唔考慮
都係諗LR版model 3 or SR model Y
出MODEL Y後TESLA加左2次價
2021-11前 $377XXX
2021-11~2022-03 $388XXX
而家訂就$398XXX

40萬內(連稅)係頭2批車
同埋而家QUOTA除非親屬/同住, 唔係唔比轉名
所以買QUOTA要小心
咩意思?
姐係而家冇得買quota?
你地同住有地址證明咪轉得囉
講緊0首轉名唔係0首變1首quota下話 0變1係運輸署過戶 可以唔關tesla事
有得晚晚插一定係晚晚插住。有得set 叉到幾多停架...
當架車係你部電話就ok...
唔好夾硬擺油車個習慣落去...
就係唔可以晚晚叉
如果要叉電既話架車要泊過少少去通道到,雖然其他車可以經我個車位過同埋鄰里關係OK應該都接受到,但係都盡量少插為好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞