Model Y 集中討論區 (2)

1001 回覆
4 Like 14 Dislike
聽人講LR 電係用舊技術,充電次數少d.

SR 電池用新技術,充電次數會多D

唔知係咪真,有無巴打可以解答下?
sr 個cycle 多啲,意思應該係襟用啲同埋成日差滿100%都無問題。lr 舊電recommend 差90%,不過你想差100%都ok 嘅
想問下有冇人啱啱或者嚟緊會攞sr. DT 話船期去到q4, 咁嚟緊呢幾個月佢邊度有車比人
其實舊電包八年
無所謂啦
問題係舊電越嚟越廢, 又未廢到可以換. 唔上唔落未仲死
買得架車都想好好保養佢嘅.
好奇一問,見到好多人放2021,2022 model 3
不論sr or LR 都有
甚至連2020 model 3 performance 都係放三十八萬
發生咩事
2020如果未FL其實賣38好正常
同埋Model 3係街成萬幾部, 多放盤都好正常
巴打,建唔建議買二手Tesla
見2021 2022 model 3 放二十七萬幾吸引
而家新版tesla做工靚左 有野upgrade左
你自已諗
加多幾萬都新車齋版
原廠有保養4年8萬公里,
除左胎同水撥乜都包,
你搵啲萬零兩萬公里既二手係買得過

不過最好揀上海廠整既車, 造工好過美製, 少啲小毛病
而家落單起碼等半年, 油錢又用多半年
SR+版$315000
1換1quota $10000
加埋都$325000, 所以買二手都ok既
二手真係要再諗諗先
請問屋苑ev充電計劃適唔適用於wilson parking?
如適用,有冇ching分享吓點樣令到自己屋苑嘅停車場裝到電位?Thanks!
其實講明係屋苑,點解你會覺得wilson 係有可能關事。

政府已推出20億元「EV屋苑充電易資助計劃」(下稱「資助計劃」),資助現有私人住宅樓宇停車場安裝電動車充電基礎設施

參加資助計劃的停車場必須符合以下條件 —

該停車場所附屬的樓宇(獨立屋或村屋除外) —
主要是用作住用用途;
於遞交申請當日沒有已知或現有的重建或拆卸計劃;及
相關的建築圖則於2011年4月1日以前首次呈交予屋宇署審批;
該停車場並非臨時停車場或位處在短期租約下獲政府批出或租出的土地;
該停車場沒有涉及申請人與其他人簽訂為停車場使用者提供電動車充電服務的合約或協議;及
該停車場 —
必須有10個或以上符合條件的停車位;
所有符合條件的停車位少於六成(60%)是露天停車位;及
必須由不同業權人擁有,當中沒有單一業權人擁有四成(40%)或以上停車場內符合條件的停車位。
想貼轉色PP F 全車
有冇介紹
而家訂model Y / 3仲有冇creep mode?
有. 只是動力回收冇得set
即係以前可以揀唔動力回收
而家stop就可以揀creep / hold / roll
好想落訂
揸幾年放出去唔知值幾錢
而家落訂出年先有車
尋日問sales佢話3Q有車,呃鳩我?
上海停廠 應該機會微
而家得performance 先可以有得set 動力回收(其實都只係set ON/ OFF)

SR/ LR版就一概冇得set

creep/ hold / roll 就當然有啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞