真巴絲一定噴香水 (15)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
黃店
睇開歐美多
推介以下呢啲

Super Dacob 每一條片都好長,但講埋歷史/故事等等幾好睇
U Smells Good 呢個勁中意Chanel/Guerlain香水 齊撚晒,佢同一般reviews唔同 比較中意屌7個啲乜9都話香啲youtuber同埋幾有個人色彩/意見。睇下佢點樣屌啲差嘅香水都幾好睇

The perfume guy上面都有講 佢乜brand都講下 幾全面嘅,同埋唔會乜9都話香 但佢講嘢把聲好悶 成日睇到想瞓

Ilythia Marie 佢講女香多,佢買左好撚多同埋偏好啲vanilla/ feminine 啲嘅香氣 貴平brand都話,佢拍得幾好睇 背景好白。如果想睇下女香/有啲咩送比女朋友可睇佢
推薦
Part2

Max forti 快靚正、幾中意睇佢啲brand嘅推介,每隻香水唔會講太長 攞一個大概概念都可睇佢

FragranceView 幾中意睇佢,佢都幾有個性分析得幾好。係其中一個幾支持男仔著女香嘅youtuber之一。佢唔會點分男女香水。佢都有唔少女香

센트위키 scentwiki https://youtu.be/hzRQGRMO5sQ

雖然係韓國Channel 但佢有英文sub, 佢好似係調香師嚟,好有韓國youtuber嘅影子,資料齊,有分唔同part。冇歐美個啲咁freestyle 同埋佢都幾pro 分析前中後調嘅資訊係幾好睇!幾推呢個 同埋拍得好靚。
唔推薦嘅

Cheraye C Lewis 乜9都話香 冇乜個人特色

Soki London 都係比較一般,比較片面少少,但想學下英式英文都係一個唔錯選擇

Erin Nicole Tv 其實佢都ok嘅,但重複出現嘅香水款太多,睇得太多佢啲片 法國佢嚟嚟去去都係個幾隻香水
想問有冇邊間黃店可以推介一下小弟
我上網睇話佢係主力橙味 冇咩提過有白花 好彩巴打提下我
我試果陣橙味又少啲喎 主打係芒果
白花係後面啲先會有 同埋唔係好出嘅白花
咁岩兩個都有睇
覆錯唔洗理以為係上面byredo果個
自膠
唔緊要今日chok條女又話幾鍾意木味 我諗佢係想要中性少少嗰種?麻撚煩
中性 Aesop都可能啱佢
未聽過依個牌子喎 了解吓先 我都唔想送啲咁公廁嘅
Aēsop 啲香水都係木調多
一定要試埋個後調,好正

利申 打手
我睇睇全英文,perfume guy好educational 而且佢咩brand都會講,偏向niche,不過佢聲線係有啲悶

女香可以睇下Jus de Rose,英國女人,去過法國讀perfumery school,佢啲taste同亞洲人幾似,niche/designer 都會講下

台灣有個Chris香水評論報台最近都開咗YouTube Channel,我未睇晒佢啲片唔知佢講成點,不過佢平時寫文字blog寫得好具體好詳細
買edt定edp比較好
Aesop最出名嘅木係咪Hwyl
個人對佢麻麻 可能我唔中意松柏樹
最後買左邊支?
係咪姐係藍色身金包蓋個支
未買
Strawberry. Net

近排有聖誕特價,>300包郵

其實所有網上都平過實體,不過去名店買野係另一個體驗
Hwyl就單調啲純木味
不過隻木都幾特別

另外Rozu 玫瑰加木都好正
鍾意 tacit 多 d
Tacit好似唔係木調
如果冇用開嘅話,通常話鍾意木味都唔係嗰回事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞