【日文】2021年12月JLPT檢討+交流區 (2)

889 回覆
17 Like 1 Dislike
你都可以入埋去傾
支那妹不了
日本jk
紅藍寶即係咩
紅=詞彙 藍=文法
紅藍都有分每個grade一本詳細d,或者一本有晒N5-N1但精簡d
我有一本過嗰本藍寶書,得例句無練習,當文法字典咁用
大機會唔合格不過唔想再散步
睇google

寶書係大陸出版, 簡體字o既書

全套好似有四色
分開四本書

仲有本係咁, 溝埋一齊

唔知有乜分別
其實有咩好?睇到殘體字有D 頭暈
我也是 但今次當最後。也是自學 唔得就唔得 我都放棄了
請教下
想自學由零入手
有冇咩書啱睇
由零入手建議搵咗興趣先歌 漫 劇
咁又唔係完全零嘅
本身有睇開動漫 叫做係識啲皮毛
但動漫同日常日文差太遠 睇日劇無字幕完全唔明咁濟
想搵啲正式少少又易入手嘅睇下
50音識哂未?
可上youtube 睇出口仁先生channel,由大家的日本語第1課學起
大家的日本語要face to face帶住先掂,唔係既話睇死人
想問吓 拗音 有冇攻略破城, 啲拗音真係好難記, 上網搵過, 得台灣有攻略破城, 但佢地係用台語音, 搵過廣東音攻略, 不過冇拗音
點解我睇唔明你講咩
50 音既清音, 瀆音都記到點讀, 但係拗音就真係記唔到啲音,
有冇咩方式可以記到拗音既音, 例如: サ田車站, 或者好似以下圖咁
例如「哎や細佬」、「識條鐵め」、「蠢過隻つ」等

source; https://www.nmplus.hk/lifestyle/%e6%97%a5%e6%96%87-%e5%bb%a3%e6%9d%b1%e8%a9%b1-%e4%ba%94%e5%8d%81%e9%9f%b3-408016/3/
教壞人

我係用羅馬拼音幫助記憶
反正之後你想用非日本規格嘅keyboard打日文都一定要用到
無經歷過記拗音呢個步驟
唔係記咗50音都自然記得嘅咩
我清音同瀆音都係用羅馬拼音, 都識用 keyboard 打日文出黎,
但拗音個音準太難掌握, 所以想問吓你地會唔會有咩方法可以掌握到拗音既
發音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞