【日文】2021年12月JLPT檢討+交流區 (2)

889 回覆
17 Like 1 Dislike
自己出個本咁勁

上過去,細細間,教科書真係好齊,仲有凳俾人坐底睇
留名學野

買左本書睇,順便當練下讀解
係咪個個都係去觀塘買書
做緊野
我每晚堅持起碼1-2個鐘,星期六/日揀一日自修室
通常坐車都會開youtube既聽解past paper,唔明落車後對返Script,由最開始鄭子誠.gif去到每年都聽得明
娛樂就係聽日文歌同埋睇動畫,盡量營造個日文環境

準備過程:
9月KO晒語彙同埋文法書 (綠寶書,大陸出不過好野黎,Sor)
10月開始平均每晚做一份讀解/聽解Past Paper,約8年;讀解識晒文法後內容其實唔難明,因為好多漢字;不過要計時,睇得夠快先係重點
11月做埋補充練習同埋文法語彙Past Paper
考前10日重做一次所有錯題

最難係要堅持,因為個Syllabus太多野,同埋悶到抽筋,好幾次都有放棄念頭
有血有淚
不過,證明有目標有計劃有決心係做到既,加油呀
呢排都開始試吓睇小說
有無巴絲有啲無咁深嘅推介
我反而想知可以點練會話
考完N1分分鐘都仲係啞既

如果身邊冇日本人,可以down呢個app可以random同日本人chat,單對單/group chat都可以
group chat識左個日本人,台灣人,澳門人,上海人*日本出世+做野,好好傾,仲同個上海人交換line我教佢廣東話佢教返我日文

但如果聽唔明/講得麻麻,其實都係要日語環境先逼到進步
如果你夠大膽唔怕口疾疾,可以try下呢個app
輕小說
thx
chat係講定打字
both都可以
講D 咩話題多
個app係俾人無聊傾計,所以乜都講得
唔係native就少啲野講到,都係問下人興趣,工作嗰啲開話題,咁岩我搵到嗰group係交流語言咪可以傾下點令第234個語言進步
其實都係鳩吹,group會好啲,多啲人多啲話題
黃店
好多group
要㨂邊啲入?
好多痴線group,因為日本人多痴線
你睇下邊啲有人通話中咪白撞入去聽下,聽得明咪答下嗲咁
今晚試下
痴線即係點,白卡個隻?
好撚多狗公
樓下答左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞