【日文】2021年12月JLPT檢討+交流區 (2)

889 回覆
17 Like 1 Dislike
毒撚日日睇動漫梗係日文好呢,我就冇咁嘅動力
幾年前考過兩次n1都係啱啱好pass 放棄左
對比返考完之後上網用所謂既估分器計既分,結論係d估分器係無用既

估分器通常都會特登估低啲
因為如果實際成績高過估分,啲人只會開心,唔會咁計較準唔準
但萬一有人本身估分預合格,結果出嚟fail咗,估分器就會係咁畀人插
我都係
上網睇d 人話 7 8 個月就n3 到
我學咗兩年(等12 月先有得考仲要唔知合唔合格)
真,同埋有d題目係錯左都唔會扣你分,估分器係唔會考慮呢樣野
唔關事 係真係啲人好有興趣 日日浸(其實即係毒)

如果叫佢哋學 法文西班牙文意大利文 肯定冇咁快
我覺得果啲齋靠睇動畫日劇既人,冇出去上堂都能夠PASS 到N2 或者N1 真係好撚勁,真心佩服
明明白紙一張,又唔識背後既文法,但聽聽下又會自動識,自問我一定唔得
我一定要理解左日文啲文法、記下生字先,咁先至開始有能力聽得明少少日文
thank you 師兄
不過一到會話就……除非喺日本留學或者識到日本人朋友
點用的
得個答題器但題目呢
笑咗,成績都出埋仲用咩計分器
首先你要有毒撚嘅恆心日日睇動漫,啲宅男背埋動漫主角嗰啲對白、自問住喺日本就冇咁嘅恆心啦覺得自己垃圾冇啲毒撚咁勁,毒撚專注起上嚟嚇死你,我自問覺得有個N2就算係咁
我屌
原來係咁樣嘅計分器
考完仲計乜鳩
初頭仲以為有模擬試題玩
成績好=毒撚
點解一定要動漫
多啲聽下我唱歌都學唔少日文生字啦
我講緊唔溫書嗰啲喎佢哋嗰啲日日睇動漫佢自己講嘅
由細到大考咁多次試有邊次高分果啲同學係會話自己有溫書
所以話溫書你係呃你,係呀毒撚佢唔溫書啊不過佢日日睇動漫
我夠個個禮拜上堂 日日聽日文 咁又點
都話啲毐撚學日文好認真,佢哋認真起上嚟嚇死你
佢哋日文N1就易,叫佢地考IELTS 7.5,一定冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞