【日文】2021年12月JLPT檢討+交流區 (2)

889 回覆
17 Like 1 Dislike
laughed 我都係撞答案撞到唔記得自己答咗咩
暫時n3聽讀無特別問題(聽解錯1題)
係單語同文法返工無咩時間溫衰d 今次成份卷錯8題 文字第一part就錯左3題(自然揀左じぜん )
之前追post見d巴打話n2 d讀解同文法都幾難 睇左幾份坊間題連文字個part都未必識得晒 開始淆諗緊使唔使出去報堂上...
我自己覺得N3上N2會多左好多文法,而好多文法好相似(ことだ/ものだ、わけ幾兄弟、にしたがって/につれて/とともに/にともなって…),無人解析既話其實唔係咁易分得到
絲打聽唔聽到 個女人去酒店check in 首先要做啲咩
呢個我都唔太聽到係鞋同衫到諗左好耐 後尾揀左衫個張圖
我由0自學2年左右
2021 7月n2 142分
12月考n1,應該合格

8月尾開始溫
主要靠淘寶書同做pastpaper,上udemy n1堂

要讀嘅內容多到嚇親人
要好好規劃時間
不過考試無想像咁難
可能好似其他巴打講今年放水
有買襯手
似唔準多
唔准,估分器緊手D
上次我估分14x,出到黎16X
啫係估分話你合格就多數合格
真係?佢估我117合格咁係咪安全?
雖然佢話2月出成績,
以往其實係咪1月中就會早d出?
上次8月23號出成績
同意 而且無用開就咁記真係好難記
但N2同N3讀解感覺差唔多
係N2啲文長啲咁
有冇人考n4 記得有題係
残念ですが、XX 一週間 _____ XXないです
底線係だけ しか ぐらい XX 4選1
有冇解說
後面係ない 前面就一定係しか 啦
我揀左しか呀
後面係否定丫嘛

原句好似係
残念ですが、XX一週間しかいりません。
*いません
以往12月 JLPT 既成積都係一月廿幾號出
https://www.youtube.com/channel/UCNPzrvjEIC3mpmfjPwIpGNA/videos

呢個Youtube channel有最新12月的文法和語彙解析,有N1-N3
文法黎講しかない合理
記得上句係問佢去幾耐
答嗰個唔似好強語氣講得一個星期
所以答嗰陣諗左好耐 應該諗多左
有冇自學文法書推介
靠語感鳩估唔係好掂
就算合格都想正正經經學下
操多啲卷,唔介意既話睇寶書2本野就夠.
我另外會玩日文rpg同聽drama cd,當温埋閱讀+聆聽
利伸:small potato, N3程度今年4月温書考7月N2pass, 然後9月中先温書考12月既N1,對過答案穩pass

請問係乜o野書o黎o既?
呢間屋店
無啦啦自己出版"香港版冚家的日本語"
究竟有冇人用o架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞