【日文】2021年12月JLPT檢討+交流區 (2)

889 回覆
17 Like 1 Dislike
入電腦, 先方便查,
我曾經聽過一條粉腸用寫, 話加深記憶,
佢有佢道理既, 但最大問題係寫完你好難再查返,
即使你INDEX左佢, 如果你剩係記得尾果幾個字, 咁你又係企左係度.
結果我要由頭入返落電腦
PASONA 會幫到練會話
試過有老師特別鍾意幫我地練口語
一堂玩咗四、五次仲要比埋語氣玩到攰
雖然考公開試唔駛考口語
但呢個部份都好重要
考到即時應對
始終都想學好日文同日本人溝通
我都上過PASONA,係佢係好著重口語,又GROUP PROJECT 又GROUP DISCUSSION
低我覺得文法教得太少太慢
講都係好多時鳩講
想問登入密碼可唔可以有特別符號 入極都入唔到 Reset又 reset唔到
你考n幾
8-12位
數字+英文字母
load 個音先
有音就你鍾意羅馬字定平假名都得
reset 到
reset 過

你要有考生編號 同 報考number
唔係either A OR B
睇返準考證同email
N1啦肯定
其他過半就合格
自修既話文法其實跟住出口仁先生個playlist學同溫都已經好夠
解釋得好清楚
想問下group project係點做?真係要人用課餘時間嚟做,定係堂上group project?

我有個朋友想讀初班但佢抽唔到咁多時間,主要想課堂上學+少少溫書
初班可能簡單D,我之前上advance 班有個單元要分組做一個presentation,仲要整一個香港地圖介紹唔同區,雖然佢會俾時間你係堂上傾,但點都要用d 自己時間做
Thx
咁我諗初級都可能有啲,畀啲心理準備佢

我自己就打算報強化班,不過驚停面授
學語言,特別係想有互動既要上zoom係非常地獄

n2 147 無做練習又唔溫豬都過關 我估同我日撚日比バイト啲手腳笑鳩我啲日文有關 唔係同佢地日日鳩up都應該合格唔到 1年由50音到n2過關都覺得自己幾撚勁
pasona 由0到學哂n5 好似8個course 每個好似3個月 我好似用左差唔多年半
日本人教有好有唔好 唔好既係好簡單既野 因為佢唔識廣東話就要好迂迴咁解釋
同埋佢每個grade 都唔同人教 有d 好既先生會撞唔返 撞正唔識教既就要捱幾個月
教得慢都係真 有fd 遲過我學 係日經幾個月就搞掂n5
有錢有時間慢慢浸當然好
但我會覺得n3以下快手學完 n2以上先俾日本人執會好d
如果無咩時間去上堂 普通話又ok 既話
我推薦台灣王可樂 不過都有字幕既
幾有系統全部教材都係自己編
我4月join 12月考n3 pass
Join之前係n4左右程度但基本上已經擺低好多年唔記得哂 就算唔課金佢facebook 都好多野學
可能係理解基礎文法同副詞出咗問題?
N5,N4啲文法雖然好基本又黎黎去去都係個啲
但唔搞清楚好影響之後讀上去

我N1啲同學有時都仲會搞錯基本嘢,一到理解題目就易出事
吓 日經n5我上咗年半喎
免費放N2紅藍綠橙寶書,有齊哂生字,文法,讀解,聽解。
唔知咁多位巴絲有冇興趣,四本書都未用過,100%新。
有興趣可以PM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞