【日文】2021年12月JLPT檢討+交流區 (2)

889 回覆
17 Like 1 Dislike
但我睇過N1 d文法書好似都有好多新文法
我記咗200幾條新文法,但今年只係出咗幾條
你依家温7月考ok啦,記文法+詞語,得閒重温吓N2,然後狂做past paper,睇吓自己既水平點,然後揾弱既一項加強
play store有N1聴解 app,你可以隨時做
想要n4答案
係咪強國人都嫌4 5太廢唔流出

有無n4巴絲傾下聽解
唔sure嘅:
-加咩食材 我答砂糖
-女仔返工幾點 我答6-1
-有滑雪裝備嗰題 我揀有衫張圖
-部長幾時相談 我答木(定火)同水
-聽日天氣點 我答全日好天
睇過一本N1文法書,好多唔識嘅新文法
但做N1 pastpaper覺得8成都仲係N2-N5嘅野
做n1 pp文法淨係得60%係唔係考n2先好d 之前未考過
點解咁多人考n5
你呢幾條我都同你答一樣
加食材佢話唔係肉係落糖先
女仔返工本身聽唔到叫佢翻6 但聽到個女仔話要5點起身揀左6-1
N5 N3同一個試場去晒 反而感覺今次N3 d讀解 詞彙幾似N5
你又考
呢度變左相認post
你考成點?
而家玩咩驚
諗住下次考 冇學過又唔知點溫 好頭痛
距離下次開考仲有半年,keep住書嘅直接N1啦
*温書
我都冇學所以文法勁炒
你打機食左生肉咁多年應該掂
你試下做一次sample先
https://www.jlpt.jp/tw/samples/sampleindex.html
夠分可以試下
再唔係樓上有巴打介紹左啲自學書
學到七月應該掂
d估分器唔知準唔準,希望啱啦
覆錯
巴打我同你啲答案一樣

係加糖呀好肯定

返工幾點真係唔sure 聽到佢話要第二朝5點起身準備番工 番工時間只可以去到1點
但唔肯定係6至10定6至1

部長嗰題係 水 火

有一題問帶幾多notes真係聽唔到
我鳩答一冊,呢題我淨係聽到三冊同一冊嘅單字
仲有女人搭咩交通公具 我淨係聽到佢話唔係行路 都唔記得自己答咗乜
另一題唔識係男人之後去邊 淨係聽到唔係返自己屋企先
Note個題好似前後兩本筆記 但有一本學校提供 所以係1冊
聽男人去邊我答左教室 話佢搵既人一陣係教室到有堂上
交通公具係答私家車 話佢問左媽媽借車因為落雪
買D 考古/模疑題目, N2, N3, 睇下自己水平去到邊先補返文法個D, 毒撚唔使太在意生字. 主要係文法易衰.
巴打好勁份卷後面還好 我估應該都有啱一半嘅
做左2020 12月果份 文法果度岩得60% 但係又唔知d答案點解岩
同我差唔多
睇得多生肉有語感覺得順口就中
你依家咩程度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞