【日文】2021年12月JLPT檢討+交流區 (2)

889 回覆
17 Like 1 Dislike
日日溫書?
漢字見型知義呢下唔係流架,睇都睇得快好多
點會學唔到

呢到大把毒撚就係睇動畫字幕打好個底

一開始就冇字幕除非你係1031
冇阿,我人比較懶唔中意睇書,所以文法成續差到一個點,解讀直情係唔見到人,係聽解成績好少少,再次感謝拉curve

主要平時都睇yt
1. 個演算法間唔中會彈d 教人日文嘅channel,見到啱topic / 有趣嘅會睇下,十零分鐘一條片,輕輕鬆鬆學文法
2. 睇日本電視台綜藝,有d 節目會cut section 咁po 上yt ,個d 多數冇字幕,而且逐個section 睇冇咁大負擔又可以練下聽力

解讀其實就你睇多d 文章,但我唔中意睇字冇咩可以講

一日一睇都係幾個字,持之以恒,會唔經唔覺已經溫咗書
yt 萬歲
我都以為自己錯好多, 點知拎咗50/60
你指緊應該係日文字幕
成日搵唔到日文字幕
有冇咩網可以介紹?
我都想知 一睇中字就依賴咗字幕
https://www.youtube.com/watch?v=B1q-eIvpe_Q
綜藝節目練聽力真係唔錯, 通常自帶字幕, 又好笑
巴打閱讀咁勁
有冇心得
宜家覺得綜藝都算咬字清晰
轉睇youtube 同日劇(多長句同有啲人講野好快)
第一日語有得插呀,可以唔使test多次
向日葵,喺觀塘
netflix >vpn > jp
每睇到唔識就停 之後查
讀解情報檢索呢part華語學生真係好著數
真係送分咁滯

冇錯,長文最晒時間
仲有如果去開日本旅行既人,唔係參加鴨子團,真係自由行,要自己plan行程既話,宣傳單張,時間表,通知係一定要識睇。所以對佢地黎又係好輕鬆……
其實就算唔識日文,有漢字的都估到七八成啦
推介絕對合格系列
雞精書只適合考試前溫習用,唔適合用嚟自學
因為無練習既話係唔會入到腦
咁自學應該用邊本書
求教
雞精書啱我
有冇出版社名?
見到上面個個N2咁高分 就覺得自己冇乜語言天份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞