【日文】2021年12月JLPT檢討+交流區 (2)

889 回覆
17 Like 1 Dislike
咁係學術台開日文po講日文試都要講資格?
用你logic你都係得個講字又無唔係買學咩人係房屋台開post
次次cm都俾人屌到上天跌錢落你袋又唔諗下自己錯咩
係有料唔使係到扮大枝野啦大師
係囉
如果對日文無興趣但特登搵日文相關嘅工都幾好笑
JLPT為什claim錢
中国政府貼埋錢比我學東洋鬼子語言點解唔用盡佢

claim左兩級都仲有幾千喺個account度諗緊點部署
當年考完N5 Claim咗$8000幾
淨返諗住遲啲學Spanish claim埋佢
咁所以?我得閒係我嘅事啦
四個月前係咪就係你所講嘅好耐世紀前?
咁月頭係咪又係好耐世紀前?
人地真係大師嚟㗎
有好多正評㗎
有冇人有買過絕對合格系列?
佢聽力/文法有N1-N5嘅合輯 但係N1-N5各自又會分開出
想問有咩分別

人哋房屋台睇住個市秒秒幾廿萬上落,學日文呢啲濕碎嘢點會咁上心記得
去日文書局揀下,
小說係閱讀呢方面黎講最深嘅野因為有修辭手法

輕小說會易一半或一半以上,啲字冇咁艱深可以試下先
睇小說

咁你本身有冇睇開中文小說先?

識中文, 但平時冇睇小說習慣o既
都未必睇得慣金庸衛斯理
更何況日文小說?
仲有漁業ぎょぎょう
有呀,都有睇開中文推理小說呀
近排上網見有人推薦この素晴らしい世界に祝福を,所以睇緊
不過想睇啲主流既小說作品,好似文筆會好過輕小說,但又驚好難
巴打有冇推薦?
建議唔好買合輯, 太大本太厚好難搵同睇
同埋呢D雞精書係考試前用嚟reference就岩, 用嚟學就不太建議
如果學應該用咩書
我睇緊時雨 但個人鍾意實體書多啲
TRY!日本語達陣

我由N5去到N1用既書,兩本合輯冇睇過咁濟,大家的日本語上左兩個月堂之後冇再上堂就冇睇過

我係跟個Youtuber介紹買,N1無睇紅藍
我N2有做紅藍本練習,覺得難過真軍好多...
反而綠寶書好勁呀,gather晒每個重點語彙、文法past paper點出
(雖然悶到飛起,係考就無得避架喇)
圖中就係全部書,X左果3本無打開過,其餘睇晒
Thanks
聽解(綠寶)同讀解(橙寶)嗰2本好唔好用
上年咩時間出成績
1月22日?
由0自學lm
見到台灣嗰邊jlpt個網話預計1月24號就有結果睇
啱啱都睇到 好緊張
見到個POST 推左上黎, 仲以為咁快有成績
唉不願面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞