【日文】2021年12月JLPT檢討+交流區 (2)

889 回覆
17 Like 1 Dislike
想請教下各位巴絲N3上N2會唔會好難?
想知差別比較大嘅係邊啲位

我上年7月考N5 12月考N3,諗住今年7月或者12月考N2,pass到嘅話下年考N1
平時冇睇劇嗰啲,有買書同上網睇或者睇片學
因為7月同12月都係sem尾,所以想問下有冇過來人試過
啱啱嗰次sem尾考驚咗好耐,
驚到睇到成績先驚完
唔難
超簡單

利申:上年7月N3 180/180, 上年12月N2 174/180
我N5N3都係180/180,但係真係不安咗好耐

但係你有冇出去學,同埋平時多用咩方法接觸日文?
有時學校太多文要睇淨係得搭車有少少時間睇下文法同單字,冇做過pastpaper,好想之後都考好淨低兩級呀
全自學,無上任何courses。都係利用網上資源去學
其實你都180/180,咁都無嘢好驚啦
唔知呀,硬係覺得每級都會好唔同,考完見到好多人都話唔識更加懷疑自己,好冇信心
係咪會難得過n1-3
本身學日文就唔可以依賴晒漢字 無得齋睇漢字唔記讀音
n5都咁難克服嘅話...可以問下自己有無心
冇話你倚賴漢字學唔識日文
既然你都講到漢字仮名兩者都重要
需要睇熟漢字識讀音 睇到仮名識漢字
啱呀咪就係兩樣都要記
咁點解n5冇漢字就會炒車
咁多藉口認真啲溫書好過啦
真,N5,唔使溫書都合格
但係sN12嗰啲呢唔溫書都合格嗰啲,九成狂睇動漫
唔溫書係呃你
覺得N2聽解好難
我以為自己錯好多題點知好出奇地都有45/60
N1 講埋啲政治經濟文化嘅話題,啲字好難
平時聽啲咩可以聽慣?做練習?
但面對唔識嘅字 有時佢地講到好快同比前後字啲音影響左時 翻聽幾次都試唔番個字出黎
聽解同你一樣分
聽錯好多野 最後兩題都錯曬
兩條友參加活動個題?我都唔係好聽到。。。

果題我淨係聽到直升機
個po 好似好高汁 留名先
其中一個遇到嘅困難就係,睇住字幕好似學唔到,唔睇又唔明發生咩事變到好無趣,點算好呢?
我都係
聽嚟聽去都唔知係乜
試過連睇住段script都分唔到啲字
睇住先知囉 但老實講唔會知係上文下理推測佢想佢講乜 上文下理都有字唔識可以放棄
exact7ly
成段都唔知up乜
仲未計啲陰濕位
今日先醒起出咗成績 自修裸考N2 123分 多謝拉curve
7月先考完N4 12月考N2都pass 覺得好神奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞