【日文】2021年12月JLPT檢討+交流區 (2)

889 回覆
17 Like 1 Dislike
日本人就唔好考試啦
分享下個人心得, 利申:純自修
文型, 基本上冇睇咩文法書,
買左兩三本文法書, 都係拎個文型LIST,
跟住上網睇咩意思, 主要睇 絵でわかる日本語, 毎日のんびり日本語教師, 日本語駆け込み寺, 或網上SEARCH其他.
記住唔好執著差唔多意思既文形之間的分別,
因為呢個考試基本上唔會考到你呢D野,
而且語言既野靈活性好大, 好多野冇非黑即白, 界線根本唔會咁清楚
睇明左, 你要做既係COPY晒D例句, 備用.
然後全部文型都係咁, 我果時應該儲左230-240咁上下個文型, 入面各有十零句咁,
跟住你有一大堆例句,
你要將佢撈亂晒, 用EXCEL又好, 你可以用
https://onlinerandomtools.com/shuffle-lines
然後PRINT出黎睇, 每日抽時間睇, 睇起碼兩三百句, 當文章咁睇
令自己每日都有機會接觸到果個文型一次,
睇住再睇, 唔記得就搵返點解, 睇到後期基本上行雲流水睇文章咁睇,
KEEP住咁直到考試就止,
我認為閱讀和不停遇見, (當然最理想係加埋"用個字型") 先係最能夠 "身につける"既方法
就咁睇文型+中文解釋係冇任何意思,
咁樣比你記到考完你都好快唔記得.

讀解:
做PASSPAPER, 同埋我買左呢兩本讀解練習,
https://www.amazon.co.jp/gp/product/4883195716/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1
https://www.books.com.tw/products/0010504980
不過做PASSPAPER優先, 做10年PASSPAPER都做到嘔,
果兩本書我都只做左做一兩章左右, 但程度上叫相若.

聽解我44分, 我冇野好講, 羞愧

講到尾都係要靠你平日閱讀,
同埋D基本野, 例如電話電腦係咪SET日文, 查字典會否睇日文解釋,
你生活環境令你閱讀日文既需要是否充足
例如漢字語彙呢D, 唔係比你背就背到, 要平日見多睇多, 多撞見, 由生保睇到熟

講開日文查字典, 介紹下大家
https://sakura-paris.org/dict/
合格揮手
差兩分合格笑死
原來咁多人都係同自己一樣爭一兩分合格
冇咁傷心鳥
亂入
想問下學日文去Pasona好定日本文化協會好?
我冇任何日文底
純自學冇動力,想上堂有老師跟進
恭喜
屌原來真係錯兩條都可以滿分

利申N2
多謝巴打, 睇得出我同你既距離真係差好遠, 真係要再落多D苦功
另外想問多少少, 我文型同讀解個溫法同你差唔多, 係個量同時間冇你咁多(係差好多), 反而漢字同語彙, 我基本上冇掂過, 講白D就係放棄左, 因為真係背唔到背唔晒
關於漢字語彙呢D, 你有冇點樣特別溫? 或者有咩心得呢?
藍寶書我有pdf喎,但我都買咗實體版,反正唔貴,又有彩色好睇d
巴打可唔可以分享下vocab方面係點溫?都係靠日日reading?
畀返份卷人啦
N5 都炒左。係咪可以放棄學
炒成點先?
係咪聽人講識50音就去考

裸考n2 91/180
學咗幾耐先 自學定出面
得60幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞