大家點處理 被出軌之後嘅痛

322 回覆
31 Like 402 Dislike
分手啦
有條刺咁唔通真係一世咩
feel到你開始改變自己去成全佢
呢種關係你問心到頭來會快樂咩
完全唔明點解你比人break promise都仲可以係埋一齊 個男仔好好架?
你而家仲未人老珠黃個陣佢就偷食再拖住你
到唔想食你個陣佢就唔會偷食架啦
因為佢會直接飛起你
你講得啱呀
其實佢有一開始同我約會嘅時候已經講過佢好深信open relationship
但係我由頭到尾都冇接受 就算喺發生呢件事前抑或後 我都冇應承
所以佢就知道自己break 左我哋之間嘅承諾同信任
咁佢就覺得佢真係有個urge 想去轉做開放式關係
樓主hello 我情況同你一模一樣
外國生活多元係人可以自由選擇佢自己嘅生活方式,但唔代表你要做同一個選擇,佢有自由搵 open relationship 有權向你要求 open relationship,唔代表你要接受同佢嘅關係係 open relationship

外國夠多人隨處便溺唔代表你都要跟住做
去party唔等於出軌
佢應該係唔想等到30歲先至嚟諗點解以前冇出軌食多幾個喎
佢比我周到佢想出軌之後 就話想open relationship 我話ok 但你係咪接受到我比人食 或者直接同第二個拍拖 之後佢就話唔分手
因為你好難搵到同你完全一致既人or 完全無條件包容你既人, 就好似佢都唔敢講實你出去同人sex 佢會唔會無反感。再講, 人都會變, 可能open 完之後某一方識左另一個發覺更加適合佢, 咁應該同另一個一齊定多人關係定點? 變數太多乜都有可能發生, 但唔係個個都接受到所有野。

有時我覺得work 到既可能已經變到大家其實已經唔係好著緊大家? 不過我無實際試過唔敢講無成功例子
但係就算個價值觀幾唔同都好,拍拖最重要既野都係尊重對方。

明明你地都未拆掂條數,佢就直接skip左溝通呢個過程而直接出軌,咁只能夠證明佢賤格
失敗例子都有唔少添
外國嘅殺人案,一對夫妻open緊,點知有日老婆要生仔想定落嚟,老公唔肯就殺咗佢老婆
講真呢d關係好理想化,講就100分,做出嚟就因應年紀環境都有好多狀況,有時街知巷聞仲要番唔到轉頭
同埋如果open咗再散咗,下個係好保守嘅,點面對佢我覺得愛自己多d最緊要,為咗個男人連自己價值觀都改變埋,係咪值得先
係呀
所以我經過好多好耐嘅反思之後覺得自己唔得囉
但係我覺得個根本原因好難講出
即係其實你係有同佢試過開放式關係嘅?

狙擊師
咁你要諗埋到時佢燉你做secondary係咪ok先?你仲會唔會咁愛佢?
試過幾個月囉 但係我一同第二個出街就嬲
只有零次同無限次係真㗎
如果你接受得就預佢再出軌
咁嗰幾個月 佢有冇同其他人發生關係?
你嗰幾個月嘅感覺係點?

同埋可唔可以問 你男朋友都係香港人定?
佢suggest open relationship 係因為知你愛佢
你唔會同一時間鍾意2個人&同其他人搞嘢
所以就算open relationship
你其實都係得佢一個
但佢就可以攞正牌去食女去玩
玩完仲有你幫佢埋單

he’s taking advantage of you.
醒啦
香港社會接唔接受係一回事, 你接唔接受又係一回事
既然你都得佢出軌而唔係咩open relationship既, 咁你就不如接受自己唔係一個追做open relationship既人啦, 因為你鍾意佢而迫自己認同/接受佢果套價值觀有咩為?
不過當局者迷, 到你冇咁鍾意佢既時候就會清醒返
係 佢有啊 眼不見為乾淨咁嘅感覺佢都係好坦白咁同我講佢想要新鮮感 所以想分開但係唔想我走 都係個句 係咪接受到同人share me
其實某程度上條仔係岩既, 係人既天性係咁, 所以先衍生啲道得規範
只係樓主唔係哩類人, 又太受條仔影響啫
如果佢同條仔諗法一樣就唔會咁care, 身邊都有啲情侶係各有各玩 仲一齊得好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞