電腦椅有冇推介(12)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
高級電腦椅我就唔識,入嚟學嘢。但講到垃圾電競椅、淘寶椅,我都叫做有的研究

首先係面料嘅問題啦,我住北美坐皮凳、佈凳冇咩問題,冬天仲好暖笠笠添。不過如果你住香港....除非好似我個妹咁長開冷氣囉...

其次就係個弧度,電競椅個背板好多時都係直板,而同個坐墊接近成90度角,所以好多時會送埋個腰枕、頭枕俾你就係咁解,整體坐得仲衰過木凳我都廢事講點解個背板唔應該係直板,你自己上網搵下的X-ray相,睇下你條腰骨係咩樣

另外,張電競椅用賽車凳嘅包邊同柔軟度係極度唔合理,賽車凳作用係吸收shocks and virbrations,等你唔好跌出個座位先咁包邊咁試問聲你喺屋企打機你可以跌得去邊呢?個座位仲因此改窄咗,我屌

簡單講埋最後個樣,所謂嘅電競椅營商手法就係將張椅嘅外觀搞到有幾誇張得幾誇張,將的普通配件講到天上有地下無,求其搵幾個電競明星sell張椅,再係咁掉錢掉椅俾直播主長賣廣告,再set高個價錢去到400~800%成本價。咩話,唔知成本價點計你可以走轉淘寶,睇下其他廠做翻同一功能嘅椅要幾多,¥200俾盡你靚料(電莖布)啦好未,¥1000 都唔洗,其餘個三千你當課金俾佢個品牌啦下
embody 啦
買咗 9 年
油壓完全冇事
期間 arm rest 壞咗
叫 posh 保養仲上門 fix
巴打咁覆一覆,清楚咗好多
特別係弧度嗰度,應該真係要揾櫈去試試有咩啱

之前問除咗負皮同一味話買幾萬蚊herman真係唔知大家咩事

唔該晒巴打
叫posh 換布既話會收幾錢

打手太多,吹到世一咁,不停加價都有人追
好睇上黎檢查條友
佢肯同你 claim 保養
基本上免費
唔洗客氣

我入呢個post就係想睇有關herman miller嘅意見我了解過佢個brand,我覺得都係有名牌效應,同電競椅個品牌效應有的似,當然HM有料、有歷史、有設計,但HM Aeron今時今日個價錢同舒適度有的言過其實。

herman miller 有分美國製同中國製,設計同質量都大致相同。中國以前賣萬二一張,少人買,宜家劈價五、六千一張,中國市場個個衝去買而香港市場我暫時見唔到跌價,可能買美國貨啦下而且我都估唔到呢到係咁講HM Aeron
唔清楚
自己打上去問
sayl好過mirra
Ching, 淘寶official 都係萬幾喎
六千幾係咩鋪嚟?
原來公司steelcase 有折

Series 2 2900
Gesture 6600
Leap 5800
Think 6900

之前坐過Leap 覺得麻麻,想搵張Gesture 試唔知邊到有
巴打可唔可以幫手買leap
我都唔知點解個D鋪可以做到5000幾
殘體慎入
追左幾個post
問人邊張好係無人答你。除非你問hm ..
問其他brand 會有十幾個負皮

你貼幅圖買左steelcase /hm 就大把人問你買左幾錢

你上Reddit睇啦
Embody 同 aeron 點決擇
另外cosm 點睇
北美有無皮凳推薦?
門市係咪係柴灣?諗住聽日出去試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞