公屋係最低級就係最低級 . 唔關居屋平唔平 . 公屋大唔大事

421 回覆
967 Like 113 Dislike
15K會唔會係你太廢,IVE grad都唔止呢個數
係唔易
但全世界最吃力咁解姐
仲要話人廢
咪網上兇狠啦 行出街大大聲講無人屌你先返黎再9up
IVE 非專科grad係11k
Ugrad median係 14-17k
我用nursing既30k黎話你廢好無?
你人生意義係搵多啲錢爬高啲就要全世界跟你
真係想知 有幾多連登仔2x歲可以唔靠父母可以買到樓
定大家都40歲所以先覺得大家都4x歲無樓有問題
超正啦直頭, 我外母間公屋一出PLAN時用左廿萬買落, 依家佢班仔女夾埋都搵過十幾萬一個月, 真正人生贏家
我都無靠屋企,只係問左屋企借百五萬首期
要分期還
一樣上到樓, 係供得辛苦啲
而家居屋同以前比
除左個則開得差之外同以前90-00年代康和式交樓有咩分別
好似爭咁個冷氣大堂咁囉, 但係多左屋苑圍牆喎

你唔好拎私人參建來比, 嗰啲已經上到私樓級
好多新居屋我望落去以因為係供屋黎
住十年嫁咋wor
你老豆都唔走冇得計

我都住過10年公屋
超額咪搬
有housing 成5k allowance 供樓好過
以前公屋則同居屋則唔同喎

以前居屋:康和 十字
公屋:和諧

宜家公居綠置:統一modular flat

唔準諗即刻答
邊座係綠置邊座係公屋?
居屋都有和諧 Y 字
公屋不嬲都係最低賤
白卡佬 道友 廣場舞大媽 吐痰食煙呀伯
亂拋垃圾大小蝗蟲 執垃圾呀婆
日日同呢班人做鄰居, 人都癲
點解7頁仲未出公屋連環圖
點解係住十年?
無housing allowance 呀
宜家4人住5-6人單位有4百幾呎
係可以綠置居 但變得返2百幾呎
我叫做啱啱先出來做野
所以當時間屋細左 加埋我又細個
就想多個錢係身 所以無買
超額但係都係貴啲租

宜家想轉 但係寧願自己白表抽啦
綠置係公屋起到一半先改, 分唔到
普通白綠表5050 嗰啲就睇有無圍牆

調返轉, 我問你下面張圖, 95年居屋/ 公屋
邊面係公屋, 邊面係居屋
冇影響其實可以唔覆
公屋最大問題係有好L多奇怪嘅人,其中最危險係白卡佬!我見過有條白卡佬拎把刀落大堂見人就斬,嗰時未係放學時間,得個保安喺度,唔係死傷慘重

最後個保安都畀佢斬傷咗隻手,佢命大,跑出大堂見到幾個入境仔,仲要咁啱有木卡板,畀入境仔當盾牌㩒住個白卡佬,唔係實斬死佢
公務員申請十年免入息審查嫁嘛
我當年過左十年屋企過額 就去買樓
咁啱housing 又到
供樓7000 allowance cover 到條數同租公屋一樣
咁咪走
住公屋 老豆老母都唔撚上進
老豆仲賭曬屋企啲錢
而家嘅夢想就係脫離公屋仔呢個名
利申:讀緊u好努力翻私補 點都草住少少錢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞