公屋係最低級就係最低級 . 唔關居屋平唔平 . 公屋大唔大事

421 回覆
967 Like 113 Dislike
重點係2021年就算中三畢業,再冇學歷再蠢
做最垃圾嘅工,基本上正常人都唔會申請到公屋
依家都仲可以申請到嘅人,
一係就支蝗廣東話都唔識講
一係就問題家庭 廢青 毒友
一係MK妹20歲生幾個仔
一係白卡痴線變態佬
一係就成家有手有手腳咩都唔做係咁生嘅豬毑
一係就度縮數逃稅瞞稅果D
一係就D金毛飛. 蝻. 蝗
屋苑D人自出自入. 後樓梯一係尿味.一係針筒
係呢D地方住真係幾大幾平都冇用
有得揀 住舊樓唐樓居屋甚至租都唔會呃個公屋住
我夠知公屋大部份人係正常人
但同時全香港大部份奇怪人都係住係公屋.
見得多果D人自己價值觀都變
仲話都比呢D人入自己屋苑
老閪都趕
居屋都好啲,公屋真係第二個世界來
基本上只要係要儲少少錢買嘅樓
已經代表果人有正常收入同儲蓄
有工返同人溝通
只係錢多錢少同搵錢能力問題
唔會係D痴線佬同變態啦
正常人認知不嬲都係 公屋<<<<<<<居屋<<<私樓 唔知連登班公屋仔嘈乜鳩
呢個只係居住質素排名...
劏房都要交租.感覺上都正常過D白卡公屋
全港40幾%人口住公屋,入面當然唔會全部都係正常人,但就比例黎講,分分鐘住私樓既癡線佬比例仲多過公屋,同埋唔知你係邊間公屋黎樓梯見到針筒同尿,有尿做乜唔翻屋企屙要走出去屙,勁唔合理。
我唔會否認公屋大部份人係正常人
但我幾肯定公屋痴線佬比例大過其他樓
唔好講咁多.我對上一次入公屋個FD到.
已經塔LIFT果時比個傻金毛無啦啦鬧再推鳩我
好彩係大堂.個保安仲要好似知果條友痴線叫我快D走
到我上樓果時又可以有人拖住隻大狗落去放
上到樓,旁邊個單位可以掛晒D八掛係門口
做乜鳩....定係平時見開呢D人覺得呢D已經係正常人?
其實大把碩士,醫生律師住公屋😅😅
你講果啲白卡,金毛mk同廢老私樓都大把😓😓
無視比例?
居屋其實大部分都正正常常,但藍領會多啲,但都係一班搵到錢肯草錢買樓嘅藍領,唔係走去賭哂嫖哂個班

公屋垃圾898
正常收入同儲蓄? 我當你指既正常係指香港入息中位數計
唔係咩神科畢業,無父幹,毒撚
當你21歲已經開始做野,普通打工仔一名
15k起步,每年加薪5%
每個月開支10k,每年通脹3%
當你無哂任何享受,有幾多閒錢儲足咁多閒錢
再當埋識投資所有閒錢月供sp500
你自己計下到幾多歲先買得起樓
然後仲要供30年
私樓(XX花園有圍牆/有會所)>>>>>居屋>公屋>>>舊唐樓>>>劏房

會覺得公屋好正,應該都係夾心階層
申請唔到公屋,想租好d/買樓又唔夠錢
樓主走先
呢度我幫你頂住

知唔知成個連登都係公屋仔?
老豆老母有錢邊個想做公屋仔
連登仔fg 50k先冇難度 咁離地就唔好踩二世祖
連登好多人話公屋人生贏家
有錢都照住
又真係有啲有錢都照住
明明儲夠首期都唔捨得買樓
15k起步已經超入息, 申請唔到公屋啦
我覺得公屋多靚女
屌,又係呢啲理論
十年如一日,都總會有人提呢種理論
從來買樓都唔到一件容易嘅事
買唔起樓係你廢姐
唔好講到樓價有幾唔合理,買唔起樓嘅有幾慘
其實買唔起樓都唔係問題
我又唔明點解公屋可以咁大支野要求多多
又話要地鐵上蓋又要大單位

交千幾蚊一個單位你住仲想點
當年政府真係太益啲公屋仔, 起返晒長形/ 井字型standard 比公屋仔住就啱
而家啲公屋起到同居屋一樣, 反而笑鳩居屋等於公屋
我成段野入面有邊句話樓價唔合理同買唔起樓係慘?
其實計埋當地收入物價交稅等等
世界既一線城市買樓基本上都係需要20年左右(包括香港)
只係外國既差別係你係1線城市撈唔掂可以去2~3線城市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞