公屋係最低級就係最低級 . 唔關居屋平唔平 . 公屋大唔大事

421 回覆
967 Like 113 Dislike
其實好簡單, 買唔到樓咪申請公屋或者租樓或者年年抽居屋

其實現實有幾多人真係會問你住邊呀
同事嗰啲都係問住邊區啫
你話去到外父外母就... er.. 呢啲你個人問題

公屋仔比人笑係因為佢地自卑變自大
成日無啦啦衝出來笑鳩其他人
例如笑鳩人買洪水橋或者白石角或者康城
笑鳩啲私樓得128呎
或者講話公屋停車場都大把靚車嗰啲on9 野

仲有要求特別多
走去開post 話咩派到皇后山要唔要好
屌, 有樓你住就上啦, 你唔要話租多幾個月樓都得即係住屋需求唔係咁高咋

啲人買樓都唔會問 抽中濕地公園要唔要
因為知道 偏遠= 樓價平, 近市區等於樓價貴
自己銀包有幾錢咪買邊度, 唔似公屋仔交2000蚊租又要非鑽石山不要咁
其實政府個政策都改左去綠置
因為佢發現租置邨好難管理

寧願成座樓都係租戶或者成座都係業主
要講公平應該改左公屋個入息審查
頭十年唔查, 第十一年就跟新申請標準, 入息或資產一超標就比3年時間佢買綠置居或者搬走
嚴格查非戶藉既人留宿, 好多公屋仔都特登除左個仔女名, 之後用佢地名買私樓租比人住, 個仔女就繼續偷雞住返公屋

大把人上到樓就住成世, 唔會比人趕走
同一部搭lift好撚大壓力
所謂嘅公屋仔醫生,只係返咗大陸讀醫
冇資格申請公屋喎
講真,最慘就係租租
以前港英有個term 叫夾心階層

而家港共 : 基層(公屋仔)一跳就跳左去中產
痴9 線
其實都方便喎,擺門口自動有人收,啱哂懶人
screen咁 d人
無計,大陸親戚太多不勞而獲而後世無憂,衝擊公平社會
八千都得
一家人呢?
公屋住得耐個人都會痴線
咁無得日日食譚仔,食營多都ok既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞