公屋係最低級就係最低級 . 唔關居屋平唔平 . 公屋大唔大事

421 回覆
967 Like 113 Dislike
深水埗 土瓜灣舊樓 政府收樓租客有公屋派 唔理收入快撚啲搬 近期都起哂新樓
唔垃圾都唔住公屋
而玩綠表本身就係富戶
租置屋已經跳出咗公共房屋範圍
識人兩公婆月入10萬都住公屋
細路時住5人公屋3百幾尺。走廊尾果間就係10人以上都有成700尺。
被同學知道住公屋好
油塘真係唔錯
又近鐵又有商場 又冇舊式公屋咁多痴線佬
住落同居屋差唔多

不過鄰居方面好大分別就真既

私樓出出入入D國際學校小朋友/鬼佬同你講早晨係會有種『階層』既感覺
(半山個類 你出lift 見到看更叫Dr乜乜 嘜嘜小姐 咩咩太之類又另一個『階層』)

居屋就多5,60歲睇落準/退休人士

公屋多老人家

但你一日都冇幾多時間對住佢地啫 住得舒服就得啦理咁多咩階級有乜為

利申:公/居/私都住過
公屋係咪將啲垃圾放屋企門口?
宜家無人收 要自己丟去垃圾房
不過其實幾好 成條走廊乾乾淨淨
柒撚到 我改呢個名就係笑尻你啲垃圾
買撚咗就唔係公屋? 買咗咪都係社會最底層
仲要比錢買 柒過租公屋
劏房挨貴租 點都貼地過公屋租租 未見過出面咩環境
一味官人我要 我係弱勢社群
樓主應該寫公屋戶、居屋戶..
算啦,之前有一期寄人籬下住公屋
最後每個月比多皮幾租都寧願搬走
同層白卡又有,古惑仔又有,道友又有
一落樓成街廢老由上而下咁打量d公屋妹
仲要住半年都有人跳樓

住得耐人都癲,會變埋果班人咁放pair
住番私樓,落街見人著得光鮮整齊,心態已經另一回事
邏輯唔通

買撚咗點解係公屋
私人財產喎
公屋可以私有嘅咩?
問得好
點唔識計? 我冇話基本收入可以買樓
只係話買左樓嘅人代表係正常會搵錢嘅人
所以正常人機會大啲
原來係公屋住客難怪
根本無人睇過程
結果係層樓呀連仔
貴你都要硬食架喇,一係搵份40k 工做
白卡 白粉友 大陸蝗抽到居屋都買唔到啦
入到醫科既公屋撚都少啦,仲要做緊醫生都住公屋?
係唔係真係大把呀,全港有冇10個呀?
因為housing 樓某啲地方拎左exemption 啫, 佢都係盡跟BD 例
另外驗樓唔洗經BD, 係房署ICU 自己睇返
無錯 買咗係私人財產
仲有得等升值
但你改變唔到啲鄰居既質素
上面都講過公屋遇到痴線佬同白卡佬機會比私樓高好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞