公屋係最低級就係最低級 . 唔關居屋平唔平 . 公屋大唔大事

421 回覆
967 Like 113 Dislike
文盲大陸人有手有腳做waiter肯出市區都15k
又要樓下返工又要唔
我認同上面講政府/房屋署驚撚咗班窮鬼無為而治坐大咗班公屋狗既氣焰,搞到佢地真係以為交2000蚊個月間屋就係佢
咁係樓豬on9
我舊公司啲sales
唔跑數
有單彈單 返6days 11k
就係為申請公屋 派左逸東邨
其實好多都係港英派屋
三十年前已經住緊既
都畀你屌埋一份
其實港共一回歸已經起番縮水公屋

仲有
世襲制公屋撚
因為公屋係比社會垃雜住
所以唔洗比尊重佢地
我好多客都係咁,但唔係買TQQQ
長租serviced apartments
係佢地眼中享有24小時服務係必須品
好多唔想去煩既生活瑣碎野都有人幫你處理

我都plan緊自己層樓租出去
再長租serviced apartments
試過真係番唔到轉頭
要咁已經唔係叫正常
個系統根本唔係預正常低收入嘅人去申請
有同事兩姐妹18歲就聯名申請公屋
grad左之後一個返全職以家18k
一個做補習 現金出糧 上年上左樓
一個24歲一個25歲
然後嫌間屋太細拎左黎做party room
其實睇得出
就係想將班垃圾集中埋一齊
風險管理
公屋咪姐係外國既貧民窟
全部低端人口
咁如果係由細住落來呢
其實好多住公屋都係同屋企住落來
當你有間公屋 就算超左額都係交貴少少租

我宜家就係住緊公屋
以前呀爸做政府工咁啱有一排公務員可以大一個單位
即係4個人可以住5,6人單位 3房單位
隔離左右都係正正常常 一個family 咁 同我咁上下大
係可以綠置居
但係買既話應該得返2百幾呎

宜家先啱啱畢業出左來做野 2年
咁就要比人睇唔起?
我40歲買唔起樓就即管笑我廢
除非你係2x歲靠自己買到層樓 無人比首期你
如果唔係你同屋企住私樓 最多只係你比我好運
抽到靚少少既籤

利申 努力緊 儲左40萬 希望將來可以買樓
正常低收入反而要住劏房

得啲蝗嘈兩嘈嗌生嗌死就特快上樓
蝻就生埋一大堆冇得唔快上
舊公屋咪正常啲 果時真係大把窮人
近20年入伙果啲新公屋
唔識講普通話都同唔到鄰居溝通
識有人個大哥畢業就帶個阿妹去申請
到阿妹畢業就岩岩好拎到屋
聽講其實唔少後生間公屋都係咁黎
係,公屋啲人根本就係度等死
大把出現金工既人收入好高 不過都申請到公屋
你走先
呢度我幫你頂住
你擊中佢地要害 佢地會咬你
搵間最細既私樓同最大既公屋比
首先最大個隻你屋企起碼要五個人住
第二比你最大都係700呎同一層村屋差唔多
仲未計大部份公屋都係得百幾二百呎 二人/一人單位
最後呢類人士都係會上公屋
追到私樓 其實你有冇上過私樓架
或者你有冇入過公屋架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞