公屋係最低級就係最低級 . 唔關居屋平唔平 . 公屋大唔大事

421 回覆
967 Like 113 Dislike
你話醫生律師公屋出身就話
做左醫生律師仲住公屋我真係無聽過

應該話有都唔會出聲, 會爆入息被趕走
係咪靠自己錢買都會笑公屋仔
住緊公屋嗰堆咪又係靠個老竇老母先有公屋住
進取人口統計
不含底30%嘅平均收入
or 私人樓宇住戶平均收入
所以點解租置成日停水停電, 又飛𨋢落街

班友咩都要平呀嘛, 又要服務好
咁咪係啲睇唔到既地方去慳錢, 最後
共同富裕(不計低收入人士)
居屋嘅人憑咩扮上菜
https://lih.kg/hKxRsT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

你講得啱 大家都係靠老豆老母
上面班人拎住老豆老母層樓笑鳩人
喺我眼中睇落同鐘培生衝出嚟鳩叫im fucking champ係無分別
其實依家普遍人工都高咗,以前大學生畢都係幾千,依家基20-30k,有啲叻嘅50k都真係唔出奇。遠少少舊少少嘅樓根本輕鬆供到,之後升職加薪樓換樓。好多時房屋台同財經台啲巴絲都會分享經驗,大家可以去學習下。
入息中位數都好似冇20k
鐘培生鳩叫完係都仲係鐘培生
你笑佢柒係一回事 佢社會階級高過你係另一回事
人哋有父幹都係因為有腦 有努力過先比到資源下一代
而唔係選擇匿係間爛鳩公屋笑人哋父幹 兩代人幾十年 咁多機會都把握唔到 無腦怪得邊個
熟知時事?笑撚死
成班連個世界發生緊乜都未知,國際政治又唔撚識,歷史又唔撚識
比人煽兩煽就上哂頭,中撚哂伏
學人玩政治衰咗又唔撚認仲要死撐
明明香港大把人仲有心情去買樓玩股追星打卡媾女屌閪
班柒頭自己柒咗就想講到自己高人一等?訓啦
坐完監出到黎仲生活到先講嘢啦
呢個數字其實一直都好受質疑,中間計算冇包含被動收入同自顧人士。你參考大學自己做嘅畢業生人工水平會高好多。
你自己都識講
佢有錢係佢上兩代有腦 唔係佢有腦
仲有乜好吵
咁鍾培生係社會地位高過你好多
隨時可以踩住你
亦係事實
多謝巴打幫我解圍,睇得出你思路清晰又可以縱觀大局,真人一定成功人士嚟。不過大家討論下又唔好人身攻擊同咁多粗口嘅,佢可能細個未識諗啫。
劏房幾千蚊一個月,租客點衰都有份工
依家係討論緊邊個有錢啲?
咁佢自己盤生意係賺到錢喎 咁叫有腦喇
住公屋仇視高過你嗰班就有腦?咁有腦唔會幾十萬首期攞唔出 然後葡萄人有父幹喇
哦,無
純粹現實中好少見有奴隸階層笑奴隸主階層啫
通常網上loser咀炮多
但劏房啲人真係自食其力
純粹見到有傻仔用「熟知時事」往自己臉上貼金好撚好笑啫
講得出呢句通常係極度無知兼愚蠢嗰種柒頭皮
邊隻眼見到我仇視高過我嘅人
我反而係見到一堆高過公屋嘅人仇視公屋撚喎
你揾個林作出嚟笑鳩啲低下階層咪合理囉
佢本身有料咪服佢
講咁撚耐都唔知我講緊乜
果d 係學生時代住
出來社會後一早搬左出去啦

房署係會派公屋比白卡低收入
條條公屋都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞