Lost Judgement 審判之逝:湮滅的記憶 討論區 4

765 回覆
7 Like 4 Dislike
月乃已經jk變JD啦
睇之前個發表會同埋啲介紹節目,畀我感覺呢集審判其實名越已經參與少咗,turns out呢集都幾好,所以我覺得就算人唔同咗都值得期待下嘅
人龍本傳就真係唔太敢講,我自己接受到第7代,但唔覺得特別出色,尤其係個劇本太多問題,反而個玩法慢慢打磨下唔見得一定會衰
無玩人龍6,7
但睇人實況人龍7
劇本同畫面演出都好好喎
劇本放太多時間喺假鈔度,本身呢點已經好出戲,同埋佢呢集因為冇得好似桐生咁用拳頭推進劇情,變相多咗好多講嘢嘅場面,但係成個邏輯又唔夠嚴謹,睇到R晒頭
同埋老實講難波嗰part離隊再入隊寫得真係好差,唔係話唔明佢諗法,但係佢個劇本寫到好難代入到,尤其係前面喺間房入面一齊飲酒個畫面咁正,結果為咗有plot twist夾硬寫到咁......韓俊基喺佢入返嚟嗰陣話咩王牌,但我玩緊嗰陣真係完全唔覺得佢本身個角色形象有幾王牌(雖然返嚟之後招範圍技係幾勁)
但係我自己覺得都可以接受,係因為都有位係寫得好,例如係上面講喺間房飲酒嗰段、舊作角色出場嗰幾段、仲有尾段結局,而且個RPG玩法都係第一次,慢慢再打磨下至少玩法上係值得期待
屌 唔識玩花牌
基本上差佢就town go100%
有冇高人教教路
開提示 有得拎出面嘅就拎咗先
盡量記一記花見酒 月見酒 豬鹿蝶
呢幾個牌型嘅牌扣起
一湊到牌型就不叫牌 贏咗就割禾青走
慢慢磨到夠
有玩0,極,極2,6,7,木村1,木村2

7去到中間講異人三有d悶
前,後期我覺得ok

回合制的確冇咁爽
角色分別唔太大, 可能因為共通職業太多
buff, debuff 唔夠明顯
技能多但好多招性質太似, 結果用黎用去都得幾招
極技可以濫用, 但動畫又太長, 變左次次都跳左佢唔睇
不過以上都可以改善到

對我黎講最大問題係一番個格唔夠吸引
搞到好似長期用個傻仔咁
我覺得一番性格弱智係無所避免既事
用得RPG制戰系統,操作角色就一定係團隊化,而主角個格就一定係要「適合團隊化」
你唔會期待主角寫到桐生一馬咁威但要隊友CURRY
所以主角性格一定無咁成熟
我覺得「成人」劇本配合「青少年性格設定」,拿捏得幾好,個故事又唔會太幻稚又保留到黑社會世界觀

我自己覺得最扣分位係木村1同人龍7差唔多時間出
但係兩個主角都同時有兩個老豆既設定撞左車
係咪一有佳士都唔洗再叫?
同埋town go要攞咩10000張花牌
咁咪有排玩有冇快啲過嘅tip
你覺得有機會砌多啲牌型/對面砌唔到都可以叫嘅
揀7分以上2倍 賭2倍
有時可以撞到一場三十幾分贏好多
10000分,你可以set 200分去賭
你花牌個round贏5分就5x200有1000分
係要啲時間冇計
唔該巴打我試試先
請問邊度set
係咪揀級別果到?
唔關事
要組隊係強度問題
主角打架廢d唔係問題

但一番我係唔太鍾意佢個性格
姐係你講嘅青少年性格設定
比我感覺成個細路仔咁
個人口味問題

不過人龍8我應該都會照玩
大大個秋山/冴島/真島咁撚受歡迎唔撚用
偏要整個新主角仲要新玩法
結果d人買審判系列都唔買人龍7
不如拎番右京龍也出嚟
係囉,我有玩果兩集佢都有潛質呀其實
順便搵齋藤工做主角
唔好意思,我講得唔好
一番個青少年設定除左戰鬥,更重要係「團隊化」
作為主角點樣調和個團隊,帶領個團隊,點樣互動,點樣推進個故事
RPG化就係會咁樣影響個故事同角色性格
主角要成熟性格既話成個人龍7劇本要由頭寫過曬
如果單純計戰力平衡整團隊RPG,木村系列適合到爆
但木村個故事完全圍繞木村發生,所以操作單角色更合適

團隊RPG全世界都係寫青少年故事
成人故事成熟主角無前車可鑑參考
人龍7RPG團隊寫黑社會已經好大突破
當然我唔係要你覺得一番好正
只係我想講係無可考既情況人龍7既角色同劇本算拿捏得好好
而當然仲有好大進步空間
我有玩,但右京個人設同背景都一定係繼續單角色動作GAME
同木村撞曬車
既然轉型用新主角仲好啦

我自己覺得,東城會個世界線完左佢啦
人龍7仲拉番東城會出黎講真係好煩膠
人龍4,5,0都係多主角但6都變返桐生一個啦
我既意思係操作 右京做唔到團隊RPG
一定係動作驚
既然木村同人龍都係動作驚
咁一定要有一邊轉型
打完普通亞門
最尾一行血食粒治國平天下打死佢

但點解我仲未見到超亞門
喺審判特訓度 定冇買DLC
原來要DLC
咁冇野了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞