[有粗口] HSBC UK真係好撚垃圾 激撚到我

343 回覆
277 Like 61 Dislike
正解
我成個程序邊一part用過TT呀?
一早講左唔係做TT transfer,成個過程唔洗用swift code, transferwise個d架 衝出黎柒 識分TT, Chats, FPS, 同行轉賬, 跨行轉未呀?仲好意思話自己做銀行你做掃地呀?
俾埋條link你自己好好學習下,Global transfer同TT 佢擺明兩樣野黎,我用既係Global transfer呀咪9再屈係TT,仲要紅色大字Global transfer係Link堆UK HK既HSBS即轉即到帳就好似你saving 轉 current咁,點樣同TT有關呀?條route都唔同,好好地讀吓書啦做銀行

https://www.hsbc.com.hk/transfer-payments/products/international/
講到口臭,都話我唔係用TT,係Global Transfer呀

HSBC Global Transfers is an instant transfer to self-named or third-party overseas personal HSBC accounts exclusively available to HSBC Jade, HSBC Premier and HSBC One customers. It is free of charge for HSBC Jade, HSBC Premier and HSBC One customers exclusively. The service is available for over 15 regions, including Australia, Mainland China, Singapore, the UK and the US, and more. See our full list of regions and complete tariffs guide.
HSBC Global Transfers is an instant transfer to self-named or third-party overseas personal HSBC accounts exclusively available to HSBC Jade, HSBC Premier and HSBC One customers. It is free of charge for HSBC Jade, HSBC Premier and HSBC One customers exclusively. The service is available for over 15 regions, including Australia, Mainland China, Singapore, the UK and the US, and more. See our full list of regions and complete tariffs guide.
係咪真係咁難明 我已經寫得好清楚
HSBS HK to HSBC UK (Global transfer 唔係TT)
HSBC UK to Monzo (英國本地跨行轉賬 sort code)
Source of fund 咪係HSBC HK囉屌,咁驚咪叫香港匯豐黎check我source囉 關英國匯豐撚事咩,佢又唔係問我d錢點黎而係問我點解轉d錢走,屌!我而家轉錢比我自己 同一個名架 千零磅問黎拖柒咩
好,唔該
大家用HSBC UK既睇路 唔好以為係英國大行就信得過 佢地比罰得多罰到懵9左 唔會俾理你方唔方便 或想做好客戶服務 橫點多你一個唔多 得閒就封9你交下數 係英國個朵都已經臭曬 做駁腳既都要小心 cheers
Transferwise 都叫TT?
你真係唔識嫁喎
宜家唔識野果個係你
就算唔係TT
你個transaction都係屬於海外匯入
點可以用本地account saving to current去類比?

同埋你HSBC UK個acc本身係咪冇擺錢入去?
如果你第一筆錢放入去就即刻轉走
銀行好難唔捉你個case出嚟check喎
答埋你最後一次
其實無論你係hsbc hk轉去hsbc uk 再轉去其他local bank,定就咁hsbc uk去其他local bank,自己名都好,總之有可疑,例如係local bank新開戶口,第一次由hsbc uk轉過去,佢哋都會照問。
佢哋fraudulent team check得好嚴,都係聽個電話解釋返啲錢係點嚟同做咩姐,如果你覺得呢啲程序都係擾民嘅,咪唔好用hsbc hk囉。
打錯係Hsbc uk
如果佢真係第一次先問都算佢,如果次次都問真係DKLM, 希望唔好咁戇鳩
HSBC都用, 就真係抵你死啦..
其實我覺得唔關hsbc uk事
跟本成個英國d銀行對d錢既來源睇得比香港重好多
Monzo, Llyords一樣有人被凍
我匯款講慣TT你唔明

你呢筆係由hsbc hk 匯入hsbc uk

兩間名係係hsbc
但其實獨立

所以係匯款呀on9仔
仲有咩要我解釋你聽呀傻鳩??

眾人皆醉你獨醒
你呢啲cheap精
做完on9嘢比人查就屌屌聲
又唔用吓個腦諗吓點解要撚咁cheap慳個少少
銀行最撚多你呢啲閪人
人地查等於合理等於唔屌得?又唔見其他銀行係咁?TT係電匯, 用既system都唔同, 所有匯款你都叫TT就食得屎啦你, Global transfer 用咩系統兩邊點對帳你識唔識呀?唔識又講到自己好識咁, 你自己撈銀行撈到咁撚屎係度懶個客閪 你都係做返掃地擺啦 咁唔長進 唔學嘢唔好諗住有得升 銀行唔需要你呢啲人
以為hsbc hk 就同HSBC uk 可以就咁internal transfer ?

Savings轉current 係同一間銀行做梗係無問題啦

同一銀行下梗係無問題啦呀嘛

HSBC uk 同hsbc he係唔係喺ma有同一個牌呀?

咁大陸中銀係咪可以直接轉錢落中銀香港呀?

以為貼條link copy 英文 就好型?

用吓你生銹咗嘅腦 度少啲縮數啦
柒咗就收聲咪應算數啦
大部分人都話緊你柒 仲懶醒死撐
捉少錯處好醒?
我又唔撚用大貓 唔熟佢d嘢好出奇?
就算佢唔經swift 咪又係當TT咁睇
Monzo,revolut(冇存款保障)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞