[有粗口] HSBC UK真係好撚垃圾 激撚到我

343 回覆
277 Like 61 Dislike
Experian, Credit Karma 同 TotallyMoney 唔駛三年 address history。
係係係你岩哂
比個叻叻豬你
最好聽日去大貓舉牌投訴點解要AML你
諗住d錢一到英國就即刻就轉local bank
呢句係你講你 淨係Local to local?
傻撚咗? 定精神分裂?
我話我慣咗將匯款到海外 當TT咁睇 呢個位我錯 有乜問題?

不嬲aml都係咁睇 理撚得你乜柒途徑

你而家係咪香港匯去英國呀 捉字蝨傻閪
人地笑緊你唔識 係咪唔識睇
屌,呢樣又查嗰樣又查,啲銀行咁撚驚就執柒咗零售業務算啦,戇撚鳩鳩

大家去英國咪鬼帶錢去,齊齊瞓街算,戇撚鳩鳩

垃圾銀行最後乜撚都查唔到,擾撚咗民,又唔見有賠償,戇撚鳩鳩
你估銀行咁想搵野嚟做咩
比監管機構迫住要做架咋
照樓主邏輯 我可以去屈臣氏買誠哥樓
又唔識應?
我全程個意思就係講
你海外匯款到咗馬上轉走先中trigger event
我講錯成
TT到左轉走

海外匯款同TT不嬲都係同類嘢
iPhone 同samsung嘅s系列電話都係智能電話嘅道理

Oversea transfer 你就不停講係internal transfer 根本兩樣嘢本質唔撚同

即係你而家將固網電話當成iPhone 明唔明呀豬閪

HSBC UK 根本同HSBC HK 係獨立兩間銀行 只不過係同一集團 咁簡單嘅道理都未撚明?

百佳同長實都係誠哥咁係咪你可以用百佳現金券買樓呀

柒咗就縮啦 真係唔想收你皮
啲口吻成個公屋廢老咁

又真係幾cheap嘅
少少手續費都俾唔起要咁撚麻煩
用 hsbc global transfer 係免費
經驗話你知唔好貪佢個少少
最多HSBC HK直接 TT去當地 Local bank都係一個選擇黎,係要比少少手續費。或者開個citiplus 用下,佢TT直頭免手續費不過要一日working day先到帳
Hsbc hk > Hsbc uk 咁都叫TT咩?
Global transfer 喎
你覺得你online banking按一個制d資金就由香港轉到去UK?
你d資金其實跟本無走過。
係有條友死都話呢個function係 TT
根本人地個mechanism 唔同, 條友仲要話自己做銀行佢所有transfer都統稱做TT 同埋佢話唔熟HSBC wo….. 但條友堅稱HSBC個Global transfer 一定係Oversea transfer 所以 = TT
想問如果已有ib hk,仲有無咩需要要開埋ib uk?
喺香港透過HSBC HK個online banking申請HSBC UK戶口要收齊三封信大約兩個月啦
Dbs hk treasure account TT 都係免費
不過,我用幾年 hsbc global transfer 都冇事,一年三、兩次,個額都唔細。唔知點解樓主出問題
利申:我個 uk hk hsbc 戶口兩面都經常用
IB UK 應該係 us entity, 有 sipc usd 500k account 保障
不過規管較嚴
例如 要有 hkd 6m liquid asset (可以係放晌其他 broker 度) , 轉做 professional investor, 先至可以買 etf
只限 tt usd to usa banks, gbp to uk banks etc
如果tt usd to hk banks 要收 charge
工時就應該係香港南韓日本鬥長。

不過講效率,香港應該係第一,因為香港人個腦轉數最快

日本仔做嘢,乜都請示上司,跟住上司又請示佢嘅上司,無限loop

不過呢日本仔,只要係SOP有寫嘅嘢,就唔會錯。
英國嘅身份認證制度係好唔掂,基本上只要講到你個名同埋date of birth就OK
所以真係好鬼易有alert, 不過又覺得好鬼易消除呢啲alert.
其實同名你唔同銀行佢點知你係咪同一個人先得㗎,咁樣你錢一到就即刻轉走梗係trigger到佢check你啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞