80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
視乎你有幾多資產,同埋有無其他投資
女高半個頭
大雄老豆老母?
自己開心就得
無話邊樣一定啱
Account 上係咁入
實際你Full Pay咪Asset,借錢咪 liability
連燈仔有個共通點,抱書包,唔理現實
好搞笑,好多Accounting 既討論。
Accounting 好死架咋,買樓case, 中學level 已經夠做,無讀過,咪當80後夫婦故仔聽囉,用自己concept 無意思。

利申:中學Acct
睇下Rich Dad Poor Dad先
有時間睇多啲書,少上連燈扮勁叫下學野
又唔係第一日上連燈,習慣就好
只要酒店出到長期租住證明 審批過到就得
之後都係打電話改地址 唔使proof
冇得煮飯
Rich dad poor dad
Rich people acquire asset.
The poor and middle class acquire liabilities that they think are assets
Full Pay
Debit: Flat
Credit: Cash

Mortgage
Debit: Flat
Credit: Cash (for Down payment)
Credit: Bank Loan

Capital expenditure (e.g. renovation, Add Smart features): Add to Assets value
Operating expenses: Water bill, electricity, internet....
中學 level

Depreciation: I forgot the exact handling. I better not throw the school bag for this.
啱呀 不過唔知佢退休之後住邊
香港係咁玩姐,香港唔保護租租所以先租同買差距咁細。

如果好似公屋咁平租,仲有人會買樓撑起個市咩?
淨係諗起搬屋都煩到西咁
咁你同條片果兩公婆都係香港嘛。
大家忘記睇書本作者既國籍……
外國買樓當然有好多隱藏支出啦
無記錯好似講過兩公婆人工都唔係好穩定
咁計既話其實佢地有首期都未必過到壓測
咁既話隨時呢種生活方式仲岩佢地。
Rich Dad Poor Dad
我做野睇上市公司年報架小朋友,
APPLE 咁大間上市公司成手CASH 都會發債架天才,
拎Rich Dad Poor Dad 黎教人
咁你可以唔係香港玩架嘛
巴菲特叫人借mortgage 你又知唔知呀?
睇多D 書啦
唔好齋睇人哋 P&L 裏面嘅 Expenses

P&L 裏面仲有 Income

亦都要考慮埋人哋慳到嘅首期點用,筆首期可以點樣去generate income

你曾樓未買的話,升跌永遠都係 fair value changes only

加按就:

BR Bank
CR Long term borrowing
DR Bank
重點係無家既感覺
麥柒傢俬都唔買得
本書出左都成廿年,都仲咁多人當債務係資產
證明幾多人無財務常識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞