80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
可以按舊錢出嚟架嘛…
而家一成都唔得
低B
用父母地址咪得
未結婚未搬之前都係用嗰個啫完全唔駛改
佢呢啲先係真有錢人……
人地鍾意住邊就住邊
我哋呢啲小市民先要住屋都諗升值

不過睇佢哋散發個感覺
好大機會係屋企唔憂柴唔憂米啦
60歲你按到幾多?銀行唔係on9嘅
不過真係仲有逆按揭嘅
羨慕
記得準時交租
租酒店咪又係租,租約短d咁解姐
層樓供完有價值,又睇唔出點解唔係錯
除非你有方法令舊錢發得更大,令租抵過買
或者買完放唔返出去,令到租同買都冇分別

有層樓係手,又會比到安全感同便利性
後生有需要錢,可以用黎做二按,出售套現
老咗又可以做逆按揭拎出黎用
或者賣咗拎舊錢入老人院
睇現金流啦
清你讀下會計先啦

無啦啦話人廢話,你好醒?你之前話買樓係舊思維同廢老思想嘛,咪即係話埋地產佬同業主係廢老思維只係識買樓囉
Agger, 永遠都係expense同asset個分別。

第一: 你交租要交到死, 但層樓full pay佐之後就唔使再比錢, 當然, 你話rent and rate, 維修保養都要錢, 但及得上租金?
第二: 層樓可賣可按, 仲有機會升值, 但租金比佐酒店/業主就係比佐, 唔會帶來D咩野。
第三: 成日咁搬都需要成本, 運輸費, 時間。同埋迷你倉既費用。
有人屌柒話係廢老思想黎架
係咪等緊老豆老母死層樓就係佢
真係唔明呢d concept
成日覺得層樓係困身 但冇人話你買左層樓冇得賣走
而且你拎幾年既租出黎 就已經做到首期 之後咪一樣比返租咁上下錢
想知呢個景月租幾錢
拎黎玩一年雙租都正
一路回應緊你講緊嗰啲嘢,都唔知關咩地產佬事,你九唔搭八唔好搵嘢嚟擋啦,你又唔知人哋搵緊幾多,又唔知人哋要咩生活,一味淨係識咒老咗後悔乜乜柒柒,又話人唔識諗投資,咁你唔好係廢老囉,係黑心囉
睇phoebe個IG佢地舊年年中係失過業
但仲有貨咁玩法
擔心佢哋好似有啲多餘
借錢買樓炒左都知味道
香港咪度度都差唔多,呢個做法係外國玩會好玩好多
呢位巴打咁燥做乜
用緊你logic咋,買樓投資等於廢老思想。
你跳晒制做乜姐,我係黑心又點
係人都識計條數
但會唔會為左買樓, 十年後先同居?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞