80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
塊地都唔係你既
退休前自殺咪得
完美人生
計我話,供樓係投資儲錢+租地方住,租酒店係純消費
邊樣抵屌d ,一眼就睇得穿啦
其實不嬲唔怕死 唔生仔 唔結婚
就係屈機
玩夠拍拍蘿友就走
本書純粹比D 基本理財 concept 人, 出發點係好,
不過上邊有D 人睇完當左聖經, CLS
自己0 財務知識話人讀死書
咁你個一房單位有無600尺?係咪對維港?
查實借錢買嘢 賣家係收晒full pay…
但好多case都係一老左又怕死又想搵個伴
到時變左大家口中日日提住既廢老,食政府資源或者瞓街
條仔好撚矮, 唔知碌鳩係咪好撚粗所以食得住條女
技術性無輸
成堆細路仔衝哂入黎

你地最崇拜既移民人士
都好彩當年有買樓 正正做你地口中既樓奴
今日先有得賣樓嘆世界咋
屌 認真左,原來係房屋台post
生一樣冇必要買
因為一定移民
愈係有錢的人愈鐘意借銀行錢
好多覺得自己叻架
Google 完揾唔到,有冇keyword or link?
真心想知多D only
識投資或做生意,拎筆首期出來仲好
"The poor and middle class acquire liabilities that they think are assets"
上面d人覺得呢d係人生嬴家
你做生意專業人士輕鬆供就話,但借足8/9成供到死狗咁果d,真係come on啦,以為自己真係人生嬴家咁,你擔心自己失業好過
人地買 Reits/ passive income 可能已經夠租獨立屋 + cover expense。
房屋台d人講到樓一定要買咁,真係見識少
再講人地可能住幾年就移民 你慢慢捱飽佢啦
你可以argue 人地可能要成日搬,同埋冇用mortgage做槓桿既
之後唔駛供?
理閪佢咩
我就係要攬炒 同藍絲廢老一齊食褔利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞