80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
佢呢個係窮爸爸富爸爸果本書既概念

不過佢冇諗到 比租都係liability…
好明顯係酒店廣告啦
而家d隱性宣傳咁撚老土都有
即係地產佬各個業主都係廢老,眼界窄
你唔好賴三賴四,睇吓自己講過咩廢話先啦

真係有腦老左就知味道
有錢人點會唔諗資產增值

關乜嘢地產佬事呀知自己柒就想拉埋其他嘢嚟講
青思想幾跳脫
真係教壞人,兩者都要比舊錢
租=比完就冇
買=比完,跌極都仲有少少渣拿
有幾?
不如呢度D連登仔拎本FRANKWOOD讀下先....
我覺得個慨念未必錯 (係外國) 因為外國樓唔升值

但係香港 d樓真係唔識跌。。 點都要買一層自住
呢d就係享受喇
同做樓奴無得比
好多人買完一層再買第二層樓,都係因為自住升值再拎去二按
65歲打後佢都KEEP到, 其實係OK既
供樓真係需要還30年債喎
仲有氣有力咪OK lor到你又老d唔通又搬黎搬去咩, 仲有周不時要去迷你倉拎野
其實有冇統計要供幾耐, 我識既人快既7-8年, 最慢果個都17年....
如果有錢租樓係着數過買樓
你普通人依家買點樣幾年供完
佢咁拎得出來拍youtube, 你覺得佢真係成座金山未開頭咩, 肯定有話題性先拍。
佢下一代一定好似宜家連登仔咁屌佢
佢係長住,唔係一兩個月
問題係冬天訓覺都要涼住中央冷氣😂😂
你接受便ok
你由得啲人啦,供完30年樓,係升左值,層樓係自己擁有嘅,但唔賣得,賣左住邊,最後受益人只係下一代,除非有1開2,2開4,但依家兩公婆人工多數淨係買到1
條女以為100萬比到三成首期 字幕組都唔敢打出黎
而家係難D, 主要係個lump sum大佐, 人工追唔上樓價升幅。但一定唔會供30年, 你會結婚, 人工會加, 當中會投資。除非你玩呼吸PLAN D息高到HIHI啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞