80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
唔計水電有人執房,其實幾好
因為人地同爸爸媽媽住開 所以跟本無諗到出黎住其實租個舊錢同供係差唔多
你又知佢屋企層樓唔係買?
你又知佢係?
我老咗香港都過咗2047,真係乜鳩都無所謂分分鐘俾人鬥咗入監倉添了, 費事白供樓無人住
上面啲人見識少唔好怪佢,四季做地址好等閒,記唔記得肖健華,共產黨整條逃犯條例捉佢返去條友住邊
有移民美國親戚簽約單身返香港做美資公司高層兩年,老婆係美國死都唔肯跟,隔離21日,公司租K11服務式住宅比佢住,有露台全維港景,玩咗3 個月同公司講頂唔順返咗美國!我問幾時返,通關唔駛隔離21日先肯嚟,全部搖控香港,一係搬去新加坡
都可能係剛剛相反呢
哈哈
窮爸富爸睇上腦
睇人仆街最開心
醒目仔un un腳數錢
上面吹奏佢班on9
人地住香港你又攞日本做例子,我都知日本冇通漲,咁你又唔話如果住喺津巴布韋會點?
咁講 息 / 樓價升趺 / 工作穩唔穩定都係因素
頭幾年 我會覺債多過資產掛...

人地可能日日炒股過日神
點住都得啦
維港景 如果係買既樓 佢3皮野 應該供唔到
仲有service 執埋屋
供左落去本金嘅錢可以再按返出嚟,但你俾左業主嘅租冇得叫佢回水
咁講返香港
金融風暴前叫價過千萬
之後六七百萬賣左
不過低處未算低
幾年後沙士同類型單位跌到得三百幾萬

覺得樓價會繼續升嘅人係唔會甘心於淨係要一間自住樓
負資產比銀行call loan
有閒錢填氹還好
拎唔出變銀主盤
無左層樓之餘仲要繼續還錢
咪講啦
房屋台d人又咬你
租樓都要租到死果日
個假設要係佢兩個0投資底下先講得通
其實租酒店住完全OK, 佢地自己錢點使唔到其他人出聲

大家只係討論緊佢係度話買樓只係債務 不過係連登討論買唔買樓冇意思, 係連登買樓就係原罪 上面仲有人話咩做8/9按要供到死狗咁 我真係想問下佢有冇了解過依個遊戲係點玩
同一番說話由09年聽到依家, 
大大話話聽左十幾年, 
估唔到21年都仲有人講緊
房子只是債務都講得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞