80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
維港海景樓,租抵過買
Asset = equity + liability
咁無equity咪 asset = liability 囉
又開唔到窗又煮唔到野食又要成日搬..
日日對住個咁既景都悶啦
大陸啲土地財政係抄香港
因為真係囉
實會啦 將心比己
如果你阿爸阿媽當年唔買樓,你依家出到嚟除左畀家用仲要幫佢地交租呀
無咪等到長者年齡排錢屋囉
真心膠,本身睇完都係覺得佢地係買樓果下諗得唔長遠,但估唔到有人搬富爸爸果套出黎幫佢解話。

富你老味,供樓同租樓你都係要比,除非你本身有地方住,咁舊閒錢可以generate 到被動收入,咪fit 囉。但依家唔係,佢一係要租,一係要供,個個月都要課金。

最重要係,供樓係每個月都拎返d 你層樓既ownership, ownership 就係你既資產,唔係紙上富貴到賣先變現,係只要個資產值升,你係可以再按拎cash, cash 再做其他野(例如買樓收租,所謂既passive income), 咁絕對唔係租屋可以做到既野。
你係咪on9㗎
老咗賣樓咪可以套現囉
到時咪搬去郊區買平屋食差價囉
宜家又有逆按揭

本書寫嗰陣九十年代息口高,又冇QE,美國個時樓又唔會升值
作者咪話買樓唔係asset 囉

唔好一本通書睇到老
用吓個腦諗下自己住喺邊度先啦
隔離平既有黃埔花園 貴dd就海逸豪園 再貴dd就海名軒, 一你就租海x軒果d service apartment

3雞野大把更好既選擇
酒店月租2-3萬 其實都租到唔錯嘅樓
咁佢地可能真係好唔想幫人供樓嘅
只要層樓唔跌穿當初買入價就係nav la,而且之後比既租仲有上調可能,長遠需唔需要考慮埋
佢地鍾意就得,冇咩好judge,雖然我自己就覺得好on9
其實你講唔到重點 我懷疑你明唔明
當你一成首期槓桿賺錢
但如果你筆錢可以投資喺其他地方賺得更多 例如股票
咁買樓先至係負債…
太深奧啦對佢
收到風李嘉誠都差人唔少錢
Sorry?
你要撻opportunity cost e d terms 佢先睇得明
姐係我有舊錢,買左2種投資產品,一種賺多d,另一種不賺錢或蝕錢,比較下來,不賺錢或蝕錢既就係負債?你認真?
其實你講得岩
唔明點解咁多on9 負評
如果你投資股票勁洗咩掂樓?
你會唔會見Berkshire 掂 real estates 先
搞生意更高return 呢?你其他投資本大到paaive income多到租獨立屋住呢? 如果想去第2度發展唔想買樓咁唔liquid呢?
佢地冇諗過,一話唔買樓就笑你on9
根本條條大路通羅馬,係d人見識少覺得一定要買樓住先隱,租一定輸,一定係loser咁
小朋友未見過出面個世界真係夏蟲不可語冰
我思疑佢地只係有諗住移民,所以先做游牧民族
連登多弱智唔係講玩,唔好太認真
樓價高到d人都開始傻傻地一齊擁護呢件唔合理既事
呢d人真係好岩做支那人
仲有d人開始話以前買樓一樣咁難
成班比人迫害到傻撚左
似係,住住酒店先,岩timing就走。
如果你目的只係賺錢 唔care唔怕風險 咁咪係
好多人最中意「言行不一」先抵死
窮人買樓嫌係負債 買車又突然當唔係 租樓又突然當唔係
如果你炒股輸到傻 咁股票唔係負債係投資?
如果你炒股隻股票唔識升 而你目的係賺錢 咁唔係負債?
成日叫借9成嗰班擔心失業呢下先好笑 一年樓價都升咗double咗你個本金 有幾可樓價會跌一成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞