80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
其實條片都已經講左
儲首期係一個問題

唔打算生小朋友無咩原因必須要買樓
唔好講咩神級投資
拎下閒錢淨係月供SP500
2公婆供足幾十年無咩可能老左唔夠錢退休
根本冇諗過老咗冇入息證明根本冇業主想租俾佢
又或者諗有「被動收入」、去投資股票crypto 增值好過做樓奴
但係有幾多人真係可以跑贏香港樓市升勢
如果多就唔會咁多人話首期難儲
老左之後租樓比佢的業主就係當年比佢地話傻的人捱生捱死為層樓到時風水輪流轉就話人地唔租比佢
以前可能你岩
今時今日以香港既政治環境
無可能買香港樓
要買都買海外樓
租酒店AA冇佣金袋, 當然唔鐘意

租樓AA得一個月租金袋, 太少, 又唔鐘意

所以咪淨係叫人買樓
講到尾:買樓
呢個post引哂d淡友 租租同d人生失敗組出黎
是撚但啦 買好租好
自己鐘意咪得囉
但呢件product 你係必需
除非你有免費住宿
你唔買件product仲on9到租件product
唔想租俾人老死係屋入面變凶宅
同意, 其實冇計劃生小朋友真係冇必要買樓
佢依家都係租酒店,點解老左要租樓
租屋逾十年,二人去年於將軍澳住所的租約結束,多年來遊走於不同區的他們未想到新單位落腳點,碰巧疫情下有些酒店推出長住package,就開始考慮長住酒店的可行性。

讀寫障礙?
飯都無得煮,淨係用氣炸鍋
唔怪之得兩個都面無血色咁啦
我咁撚勁仲上黎連登同你鳩up?
就係一般人先要買樓
如果4大長老是但一邊有一層留俾佢地其實依家咁玩租酒店住其實我都覺得冇咩問題。

但如果冇小朋友,而4大長老冇野留俾你,咁自住一層真係需要。

因為老左真係會少人肯租俾你。而你喺香港定其他地方買就係另一個問題了。
好多私人物品唔夠位放

隔音差 疫情前大量旅客出入 由朝到晚都聽到開關門聲
響香港賣個車位嘅錢夠響外國買間屋仔,自住都算,投資嘅話點解要依家響香港幫人接棒?
你係咪倒轉左?
買海外樓貼香港租
你啱,不過係比新香港人
又得啵無兄弟姊妹同你爭咪安心上樓
所有住公屋既都係仆街 不論新舊香港人
我投資買回報高既樓再租比人唔好?
投資就要立即有回報 你買樓做完首期之後仲要輸30年錢
做乜要買比自己住? 投資還投資 自己租咪得

更河況香港樓2%回報 英國樓可以有7%
享受哂啦屌佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞