80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
咁撚易call loan咩
有晒壓測,到呢班人都受唔住經濟壓力既時候
你搶心左你自己先啦
有正現金流先叫資產
買樓自住係負責
買咗自己唔住放租先叫資產
唔駛擔心
果陣賣左樓買左幾個銀主盤車位投資
依家賣曬lu

金融風暴到沙士果幾年香港有超過十萬個負資產case
我就做唔出依家叫人入市咁黑心啦
呢d 人睇窮爸爸,富爸爸睇一半唔睇一半

Full pay 買樓,就係資產

按揭買樓,就係負債

不過後面仲有講,假若層樓升值,負債會變成資產

10 年過去,香港樓市升左幾多 ..唔駛人講

好在香港大把呢d 搵到錢,又以為自己好識野既傻西租客,幫d 業主頂起個市 ,d 業主真係笑而不語
On9仔理解能力有問題就深潛唔好衝出黎柒啦
係,尋晚我同Elon食飯佢都叫我唔好買tsla
why? 有人幫執屋喎
97 03 未有量寬政策,所以一衰市場銀根收緊,現金流不足,所以大跌

19後有乜事都量寬,息口大跌,大量現金沖入市場,炒舖炒樓炒股炒車位

你要香港重回沙士年代,首先要消耗晒市場現金/收緊貨幣,加息係其一方法。

但而家係無任何跡象顯示會有呢啲措施,除非阿爺一夜間draw走晒市場既cash flow咯
你睇唔睇得明咩叫「外匯會升跌」呀
揸現金唔係問題係睇你揸乜現金
現金就一定本土貨幣咩柒頭
邊撚個叫你揸津巴布韋幣

你講香港我同你講番香港囉
早廿年除左炒樓大把人靠買加幣澳幣發達
一堆「現金一定貶值教」較白痴教徒
on9?
聽過有人帶住個兩歲女
又台灣 又秦國 又邊度
幾個月一個國家

學都冇得返
自己睇番過去10年恆指升幾多同樓價升幾多先出嚟吹啦
真係人人all in 700咩
開關睇吓你仲有冇錢住酒店
唔洗開分身呀弱智仔
一留言就鬧人,啲投資蝕左呀

唔識打中文戇鳩就返去驗下腦先啦益智兒童
2~3萬/月抵wo
咁既size咁既景
仲要個價錢已經包埋水電同其他酒店基本服務
同埋話無住過世呀
享受下有咩問題

上面成班on9仔係咪為左買樓旅行又唔捨得去食餐好少少既又唔捨得
到你老左係有個安樂窩呀,但回望番轉頭成世人就淨係番工同供樓
個post覺得好多買樓的人傻
但係睇番今日的廢老,唔多唔少係後生都笑當時的人買樓係白痴,梗係玩左佢先
應該係等四大長老死咗安心上車
番工一樣要,交租就睇人,香港地大把後生仔仲係同屋企人住
但唔洗死挨儲首期

當然詳細再睇仲要考慮好多其他因素
比如咩年紀,有無結婚,會唔會生小朋友,會唔會移民

仲有
除非之前買落
仲未買既而家買一定係買海外樓再香港租樓
整體回報更高
d人唔記得有壓力測試同首置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞