80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
一個月供果皮幾兩皮
失業幾年都未撚驚過啦
顧掂自己先啦傻閪
咁會收租 / 自住嘛,現金喺銀行冇得自住喎
買樓未必係最好嘅投資品,但好似佢地咁JOJO 每個月減二三皮就梗數
人地過得開心咪得囉

唔係乜野都要用錢去計

唔使供樓唔使裝修唔使計住水電媒,全無壓力

又有人執屋,住厭左又拍拍屎忽走人

有咩問題

一個已經以言入罪的地方,財產同生命全無保障

福利又差

樓價憑乜野咁貴

仲係以前香港?
想買多幾件衫買多幾件電器都唔得,仲要千祈唔好有小朋友
呢個post好撚多aa狗
睇嚟中原果堆好唔掂冇晒數
如果你係認真既麻煩你查下字典睇下乜野叫負債
真,自己都未撚攪得掂,就對人地既生活評頭品足不過呢度係連登,預撚左
供完層樓係你嘅,租完就真係得當下擁有

就算共產黨玩一國一制層樓俾你跌夠8成1000萬樓你都仲有兩球嘢袋返

你租就真係乜鳩都冇兩袖清風
要維穩之下仲會唔會比樓價升係好值得討論
對支共政權大於一切唔洗多講
唔走資只會做韭菜
幫自己賺錢咋
香港福利邊算差呀
有200萬人住公屋
再計返啲稅 福利去哂基層到
夾心家庭先最慘
如果睇字典仲點解要睇窮爸爸富爸爸
唔怪得好似有班弱智對牛彈琴咁
金融風暴前間屋由原本百幾萬升到過千萬
好多aa成日帶人黎睇樓,有價無市咋嘛
金融風暴後後六七百幾萬賣左

講到買樓黎投資穩賺真係好笑
初嚐甜頭買黎炒樓投資就唔會一間一間咁買
而係一變二、二變四、四變八
樓價跌起上黎幾層樓一齊call loan
有無聽過咩係負資產同銀主盤?

都仲未計幾十年黎有機會遇到租霸
或者一個唔好彩有人響屋入面自殺搞到變凶宅

兩三萬真係唔係好多錢,人地比得起過自己鍾意嘅生活無咩問題
疫情後remote work直頭可以兩三個月去一個唔同嘅地方添
同埋人地可能係自己開公司,租樓條數入公司數唔係自己攞出黎呢
有時係有 d 生唔到,就直情唔諗享受人生算。
一齊咗十年 中間樓價升咗幾多
覺得買樓困身 聽落都只係為自己無投資眼光搵理由
600尺海景,市租都$18000。你請埋工人,$7000。咁你租酒店2-30000。一樣有工人執房。仲唔使搞裝修家俬,唔差好遠。當佢地二人月入加埋10皮,應付到,其實冇乜問題。
both 啦。
比較想知退左休仲點chill
大安旨意等政府養?今日唔知聽日事,學佢地話齋「plan唔到咁多」,第日政府真係唔養,準備好瞓街都充滿安全感
連字都未識解,睇咩書都係白費
同埋人地有錢
佢啞撚左
係香港政府好唔收地
收地又賠比你
先搞到個個以為發展商買左就係佢既咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞