80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
問題係而家銀紙購買力不斷下降,因為通脹,全世界印錢
折舊呀ching,
外國木屋先會咁
香港石屎樓同有重建價值, 諗清楚先啦
好債同壞債都唔識分
真正窮人係果d以為買左樓就係人生贏家
同時每月比緊大部分既收入供
80後劃分法本身就on9
81 82年出世,好大機會係食沙士後人血饅頭
88 89年出世,就硬食QE兼香港身份證QE遺禍
可以一路咁樣周圍住到幾歲呢?
其實買左樓唔係人生蠃家,正常都知有排捱,但係出去租樓住都係比錢業主洗,咁點解唔供?反正都係當交租
資產500萬,債務400萬 (100萬首期)
淨資產值100萬

100萬cash
資產淨值都係100萬

唯一分別係,資產價格會升跌,現金會眨值
住到釘蓋果日
唐樓都係石屎樓rebar一樣會老化玩完,一般building都係design for 50年
只不過愈新既樓品質愈穩定有機會last長d
仲有維修唔係淨係structural
仲有bs野,水電排汚全部都會老化
所以咪要買好過租,至少退休煩少樣野
其實地好多
只不過起晒一兩層個d
個阿婆大把物業收緊租你又知咩
我兩公婆都係獨生

完全唔怕, 老野死哂一定係我地繼承
供樓, 嬴家既係下一代
孖展槓桿解讀做債務先啱
長遠負擔到 有生活質素 又滿足到自己四圍住個慾望
如果鐘意成日周遊列國stay一段時間 又真係好過租/買樓
最主要考慮都係將來會唔會有小朋友
重要預計埋自己退休之後生活負唔負擔到繼續咁租
點會呀 海景 1房單位都係18000/month
包clubhouse,差响,管理費,仲包大雪櫃,洗衣機
洗衫錢都慳埋
水電煤上網,1000/month 基本上好夠用
佢酒店都係一星期 執一次
鐘點比夠你500每星期,都係唔係2000/month
21000 基本上乜都齊
想做尖, clubhouse 500 月票,做到傻
計晒都唔洗23000
咁真係無野講

有幾離地 rosewood residences同 K11 artus 月租都要10萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞