80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
唔知以為樓價係回歸左呢廿幾年先識升
好撚心啦 全球不動產呢一百年黎都係升
更加唔好講以家係長年低息環境 只有錢係最唔值錢
外國一樣係炒地
apartment只會貶值
租迷你倉幾錢

換季衫都要去倉攞
租個PO box得唔得
30 年後Tqqq
100萬已經係1億
你話俾我聽2021年美國房地產升咗幾多先
近幾個月來,美國購房熱潮出現放緩跡象,但房價仍然持續上漲。

據美國全國房地產經紀人協會(NAR)統計,在其追蹤的183個都市區中,有182個地區的單戶住宅銷售價格中位數高於去年同期。其中94%的都市區房價中位數比去年同期上漲超過10%。

NAR數據顯示,全美二季度單戶現房銷售價格中位數較一年前上漲了22.9%至357900美元,創下自1968年以來的最快漲幅同期紀錄。

此外,二季度美國房價漲幅最大地區是馬薩諸塞州的皮茨菲爾德,中位數價格同比上漲46.5%。緊隨其後的是德克薩斯州的奧斯汀都市區,增長了45.1%,再然後是增長41.9%的佛羅里達州的那不勒斯。

唯一比去年同期下降的都市區是伊利諾伊州斯的普林菲爾德,那裡的房價中位數下降了 6.9%。
點會倒轉
而家仲買香港樓想同被共產?
比人炒左冇錢租樓都係瞓街
蠢人見到係樓價係咁升
聰明人見到係銀紙越來越多越來越貶值

https://n.sinaimg.cn/spider2020811/360/w691h469/20200811/2013-ixreehn6865326.png
正解!

老左無錢無樓咪拎綜緩申請公屋,根本由後生到老都無問題
呢度連登嚟呀, 你估Reddit 嗰d低質論壇呀?
我地連登仔最鍾意有理無理恥笑咗先, 一言不合死全家
咩理性討論呀互相尊重呀嗰d麻煩縮返入老母個閪度
咩買樓自住供30年升值真係廢老思維

年輕一代一定係租樓

D錢求其買隻crypto/侵百倍股已經夠租幾十世啦

仲同你慢慢供30年
我屋企裝修,租左3個月酒店,而家好想快啲返屋企..
因為窮租果度得220尺2大1小住,
唔可以開窗情況下唔知點解勁大塵﹐
想做乜都做唔到,啲野放晒喺唔同地方(2老屋企),
想用既時候唔知去晒邊,只係留返啲必須品,
日日食外賣勁煩.
比租係鬼liabilityexpense 黎
簽左約之後你唔係一炮比哂租金 租金都可以係liability
酒店儲物空間太少
住幾日還好
住兩星期以上已經會feel到唔多掂
兩工萬儲10年....可以比到一個有維港景樓首期?
未計大佬...要供
咁你果十年住邊?
咪又係要租第二到. 唔會可以將100%油店錢儲起比首期
成件事如果係掂既 就吾會有呢d 咁獨特既報道出黎
老實講,租十年將軍澳又真係忍到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞