玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學

299 回覆
219 Like 17 Dislike
你每季rebalance 但你出3年同1年 returns ?
Q2, 3, 4都跌咁應該係點做?
如果第2,跌左後用債券報貨至90%後,股票都唔上升就要賣股票至60%,入番30%債?
我研究過投好多不同的信號時間表同埋再平衡規則,亦諗過更多的信號,如每月甚至每週的信號,,但冇更好既長期表現。

如果好耐先set一次信號,,比如半年或每年,對數字能做好,,但在現實生活中卻更加容易失敗,因為我地每次睇到新既變化時都需要採取行動。 (例如去年3月武肺,如果我地一年先一次變化,違反了人性,好多人都會難以跟隨,但如果季度行動,卻好彩地剛好3月24後反彈低位再平衡信號線)

所以我地規定每季動作一次既原因在於,唔想比你地過度猜測市場

你憑咩認為每當 TQQQ 上升時,我們都應該立即出售收益?

tqqq升左25%已經見頂好可能係出於自己事後的偏見,對我們毫無用處。

國安法冇禁止25%的升幅繼續升為50%,或任何其他百分比,過度猜度個市升跌反不及通過堅持季度時間表去做動作

而唔係靠睇圖或技術指標,我地呢個方法繞過左好多交易的陷阱。
唔係指我個倉 長擺都有咁既回報叫做比現金好 何況我流動性高 影響更加少

明白巴打嘅考慮
點解咁問係因為每月出糧都有新資金 諗緊係咪應該每次有新資金既時候順便rebalance
你可以選擇保留現金到季度嘅時候調整或者一出糧就先放落債券, 如果你對債券有戒心嘅就保留現金我自己就會放入債券
正確但要留意是否30%不出場生效
本身15600 信號線應該 16614 假如去到14000 咁就
14000-16614= -2614 信號要你賣債券補夠TQQQ

咁補完股債仲會係 6:4 咩?
唔明白

重置條件

1.季度內增長超過50% 馬上重置

2. 要求債券0 時重置 (啟動30%不出場例外)

3. 30%不出場 跳過兩次賣出信號後,係第三次賣出時再重置平衡

其餘正常買賣由得佢上上落落
留名
前幾年 牛市 中美貿易戰 加息 加密貨幣
搞到好多投機股神
而家水退 一個二個都無着褲

教科書concept 同portfolio配置
可能先行得長遠

不過樓主個探作 算入門 適用槓桿etf
回報就咁睇唔算高
(未back/forward test)

有興趣嘅朋友其實可以了解埋
AI/algo trade

打段code 之後連訓覺都自動做交易
如果連跌2個季度,第3季都仲跌又如何處理?
同埋第一季升唔夠6.5%,以債換季去達至帳面獲利,第2季同樣情況,波幅不大,又以債換股 達至6.8%^2,一直至債券購物力跌至10%時就可以以股換番債?
如果啟動跌30%不出場法則之後,直到下季繼續跌的話, 那就繼續等賣出信號,股市繼續下跌只會發出買入信號 , 當產生賣出訊號的時候代表股市已經開始回升
30%不出場法則其實即係點唔好意思理解能力有啲差

以我理解係跌超過30%第一次,唔會用債去填數,由佢跌

然後第二次再30%都唔去填數,繼續觀望

跟住如果真係有第三次,先去賣債去rebalance?
唔係呀

賣出信號=賣出股票轉去債券,跌左3成以上之後反彈就唔會賣出2次去債券,要保留股數保持摃杆反彈力度

你睇左買入
唔該樓主

想問下

當本身 股600:400債

當Q1結算日
股唔達目標價 600×1.065 =639
要賣債 買入股去補返個差 (目標價-現價600)

咁當到時 639:361

咁我應該幾時重新set翻6:4比

同埋途中我有現金收入應該留翻黎係跌30%果時債又賣哂
果時先用現金買入低位既股?

咁如果無出現依個情況 ,我既現金又應該幾時加入?

Sor for 1999
重置條件

1. 當你繼續賣債買股到 發出0信號時 即係你今季比例已經85/15 , 但到季尾時 TQQQ要求最後15%債都要埋 直接發出 0 既信號 呢個時候我們不會理果15% 直接重置回60/40

2. 當趺30%不出理賣出信號兩次之後 . 第三次賣出信號重置6/4比 , 睇信號
唔睇季度 ,有時信號可能梅花間竹 個市上上落落

你個例子64/36 哪就繼續睇下季結算呀
Algo trade 想學 巴打 有冇source 推薦
趺30%不出場 2次
係咪即係股蝕30% 就忍住 蝕60% 先轉去債
因為我都睇唔明30% 不出場
跌30%個30%只係觸發點啫,好多時一季就跌40%
跌60點會仲出場?

如果繼續跌就等囉,跌只係唔賣tqqq 啫,冇話唔比買嘛

賣出信號即係tqqq季尾時餘額多過信號線,即係已經個市升番 如果你話跌30到60,已經係季結時少過信號線要賣出債券買tqqq 咁係買入信號
各位巴打我昨晚已經重新調倉,放左qld轉tqqq

我打算重新整理 9%信號配置 連懶人包教學,之後每季都會公佈結果,我相信我呢個方法 長期投資tqqq係 work 我願意真金白銀測試

今晚整理好再開post
咁樣唔會愈溝愈跌咩
理解力有限,想問巴打2個問題:

1.重置條件債券0發動,即係QLD兩季低穿30%,迫使我要賣QLD買番債券,呢個時候賣咪變相賤價賣QLD?咁咪抵觸你話低買高賣嘅策略?

2.如果跟足你配置,現金應該保留幾多? 會唔會有情況需要額外運用現金補貨? (除咗每月固定供額)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞