玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學

299 回覆
219 Like 17 Dislike
Lm
Lm
我呢個方法正是要求波動中賺錢,且又要減低下行時放大傷害
明白多左
即係假設如果我唔加錢
就係15600x1.065=16614,如果超出左我就抽錢走,再按比例分佈
然後4月就16614x1.065,超出又抽錢走再按比例分佈

然後一直每季重覆一次?
好簡單 四個字
量力而為
睇左幾次,明明地,仲想請教

1. 30%不出場兩次
呢個定律仲係有少少唔明
觸發機制係點?

2. 係咪股票升多過50%,就再rebalance過去債券,鎖盈利先?

3. 如果債券已經轉晒做股票咁點算?
正確
唔明 但好似好西利
當然可以留錢
lm
是的,利用信號線去高賣低買
lm

藍色係S&P
黑色係債同qqq 3x leverage,用adaptive parity 做strategy to rebalance every month

佢地分別係近一年同2019年開始既performance。利申咗先:係年頭走曬債,全倉stock 。之後照做當experiment.

你會睇到債近排都收收地皮,搞到個portfolio performance 都食曬屎,連voo 都跑唔贏。但你望返係20年佢係大勝,完全跑贏大講幾倍。The underlying logic is because of a robust QE and the low interest rate.

In anyway, I don’t buy into the view that we should buy too many bonds in an era of rising interest rate. But I do agree with buy low sell high, using two asset classes to swing and rebalance. Cash could be a better choice over bond imo tho.
簡單d講係咪拉上補下
債券只係暫停存放 因為我地每季都移動資金,並非每年再平衡 所以影響不算太大, 債券方面係其次最主要係我呢個方法係降低下行x3嘅傷害, 只要保存到購買力揸現金也可以

戰術上減低下行傷害嘅時候有足夠嘅現金買,就可以無視所謂時間衰變
根本唔使搭債券,你就Tqqq搭現金,自己定期against個人總資產rebalance就得

減少複式增長嘅威力, 但可以避免total lost

我作為教徒,當然係90%資產tqqq
留名
Splm
全倉買完tqqq成日唔識賣,每次回調痛到入心入肺
睇黎呢個方法可以參考
有冇咩方法可以快速檢視賣出買入信號
喺漫步華爾街見過樓主既方法
一直想跟但係唔知要點樣計
有冇啲可以一勞永逸嘅方法
All in qqq/voo囉
有樣野唔係好明
個跌30% 2次先reblance果句
Tqqq跌唔係應該賣債補tqqq咩,點解會賣tqqq補債
第1 項季與季之間升50% 重新配置, 50% 點計
如果跌到債券冇得補去股度,由股度拎出嚟reset 返個比例?
資產配置最重要跌少一半已經贏

90%沒辦法降低下行時槓桿帶來傷害 而且保留唔到購買力係低位時掃貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞