玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學

299 回覆
219 Like 17 Dislike
穩陣 波動度低
仲有10%現金
高質post lm學野
Lm
因為當你下一位季可能會反彈而系統要求你賣出tqqqq補去債券, 如果我哋太早買就可能會錯過咗低位回升帶來既摃桿威力 所以30%法則後2次唔睇賣出信號

其次 30%冇限定我哋買入股票,只係限我哋賣出股票2次 係第3次要賣出時再平衡,因為已經低位回升,賣出信號即係代表已經升穿你信號線,第3次賣出信號代表大市已經回升9個月
要思考一陣先明樓主講咩 留個名先
遲D再翻睇
高質po學嘢
同埋想問下月供係唔係唔建議? 啱啱出黎返工資產唔多,每月供按6:4咁入係咪都可行
月供你買voo spy果d冇意見 但長期小心純化問題 我們呢種方法係以%決定 沒有鈍化既問題,利用市況波動儲蓄購買力 升=撥入債券 跌=低買儲股
每季行動一次 例如你3千美金先64比,每季調整前將錢分半到債券,另一半到信號線
即係tqqq未跌到3次穿30%都唔做野
一夠3次就reblance一次?
打錯字 sorry

如果我哋太早就可能會錯過咗低位回升帶來既摃桿威力 所以30%法則後2次唔睇賣出信號
咩叫純化
但係當穿第3次 30%就要買貨?因為佢跌到咁應該股票比例會低過6啦
同埋穿3次係日計定分時
月供時間越長 本金越來越大,咁月供條數佔比就越低 分散風險能力就減低
睇唔明,見你咁有心打大段野,幫推一下
只要一直下跌嘅時候一直低於30我哋就唔出貨, 但期間我哋會繼續買貨 如果面對極端跌市跌道買無可買我哋就寧願坐貨

我喺外國見鬼佬用呢個方法係武肺嘅時候一年內都冇出過場 結果係佢剩係今年賺左155%
慢慢消化,必有脾益
Lm
繼續買貨係指季尾先買?
按邏輯佢一路向下其實唔會觸發到賣出信號架,咁set呢個30%個意義係邊?
用qyld取代你提到果隻債券etf,得唔得?
繼續買貨當然係每季結尾先買啦

我哋每年只做動作四次

跌30不出場嘅意思係好多時我哋都跌超過30% 好似上年武漢肺炎期間 三月就已經跌超過30% 30%只係一個界定準則

基本上如果跌20%就係熊市咁兩倍槓桿已經跌40%

跌30%不出場嘅意思就係話畀你聽而家係儲火嘅時候等待反彈
當然可以
Lmysn
就咁聽即係其實set唔set都無分別咁既
因為點都係季尾先買賣,只要我跌到仆街都SH其實結果都一樣?
同埋中間佢已經跌30%甚至40%都唔會加倉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞